2023-12-21

Bıyık, Firdevs

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu araştırmanın amacı; 0-2 aylık buzağılarda Rosmarinus officinalis esansiyel yağının büyüme performansı, rumen ve dışkı parametreleri ile kan metabolitleri üzerine olan etkisini belirlemektir. Araştırmada toplam 42 baş buzağı, cinsiyet ve doğum ağırlıkları gözetilerek bir kontrol ve 3 deneme grubu olmak üzere toplam 4 ana gruba ayrılmıştır. Buzağılar süt ikame yemi, buzağı başlangıç yemi ve yonca kuru otu ile beslenmişlerdir. Buzağılara süt ikame yemi içinde sırasıyla 0 (KG), 500 (DG1), 1000(DG2) ve 2000 (DG3) mg/gün biberiye esansiyel yağı verilmiştir. Buzağıların yem tüketimleri günlük olarak belirlenmiştir. Tüm buzağılar, 3., 28. ve 56. Günlerde tartılmışlardır. Ayrıca, 28 ile 56. günlerde buzağılardan kan numuneleri alınmıştır. Çalışmanın 56. gününde ise buzağılardan dışkı numunesi ve rumen içeriği alınmıştır. Çalışma sonunda toplam canlı ağırlık artışları KG’de 19,33 kg; DG1’de 25,55 kg; DG2’de25,27 kg; DG3’te ise 22,60 kg olarak bulunmuştur (P˂0,05). Biberiye esansiyel yağı katkısı kuru madde tüketimini, buzağı başlangıç yemi tüketimini ve yemden yararlanma oranını arttırmıştır (P˂0,05). Biberiye esansiyel yağı rumen pH’sı, dışkı pH’sı ve dış kıskorunu etkilememiştir. Rumen amonyak azotu en yüksek DG1’de, en düşük DG3’te ölçülmüştür (P˂0,05). Rumen total uçucu yağ asidi konsantrasyonu DG1’de, KG ve DG3’e göre daha yüksek bulunmuştur (P˂0,05). DG2 ve DG3’te 56. gün total kolesterol seviyesi en düşük ölçülmüştür (P˂0,05). Biberiye esansiyel yağı kan immunoglobulin G, ghrelin, BHBA, glikoz seviyelerini arttırmıştır (P˂0,05). Farklı dozlarda biberiye esansiyel yağı katkısının buzağılarda canlı ağırlık artışını, kuru madde ve yem tüketimini, yemden yararlanma oranını, rumen fermentasyonunu, IgG ve ghrelin seviyelerini olumlu bir şekilde etkileyebileceği sonucuna varılmıştır.
The aim of this study was to investigate the effects of Rosemarinus officinalis essential oil (REO) supplementation on performance, rumen parameters, fecal parameters and blood metabolites. In the study 42 holstein calves were divided into four similar groups according tol body weight and sex. Calves were fed with milk replacer, calf starter and alfa alfa hay. REO was given orally to the calves with milk replacer daily at doses of 0 (CON), 500 mg/d (REO1), 1000 mg/d REO2 and 2000 mg/d (REO3). Feed intake was determined daily. Calves were weighed on days 3, 28 and 56. Blood samples were taken on days 28 and 56. Fecal samples and rumen fluids were taken on day 56. At the end of the study total body weight gains were respectively 19.33 kg (CON); 25.55 kg (REO1); 25.27 kg (REO2) and 22.60 kg (REO3) (P˂0,05). REO supplemention was increased DMI, CSI and feed effiency (P˂0.05). REO supplementation had no effects on rumen pH and fecal parameters. Ruminal ammonia-N concentration was higher for calves fed REO1 than REO3 (P˂0.05).Total volatile acids concentration was higher for calves fed REO1 than CON and REO3 (P˂0.05). On day 56, total cholesterol was lowest in groups REO2 and REO3 (P˂0.05). Supplementation of REO was increased IgG, ghrelin, BHBA and glucose levels (P˂0.05). It was concluded that the addition of different amounts of rosemary essential oil can positively change body weight gain, dry matter intake, feed intake, feed efficiency, rumen fermentation, immunglobulin G and ghrelin levels in calves.

Biberiye, Buzağı, Performans, Rosmarinus officinalis, Yem katkı maddesi, Rosemary, Calf, Performance, Feed additive

Bıyık, F. (2023). Buzağılarda (0-2 aylık) biberiye uçucu yağının yem katkı maddesi olarak kullanım olanakları. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.