Başaran, Bülent

Ürün ve hizmet kalite boyutları birbirinden farklıdır. Bu boyutlar tüketicilerin bir ürünü algılamasında etkili olur. Aynı ürünün farklı markalarının tüketicilerce nasıl algılandığı ve birbirlerine göre konumlarını tek bir algılama haritası üzerinde göstermek mümkündür. Belirli bir zaman diliminin belirli anlarında algılama haritaları oluşturup değişimlerini incelemek mümkündür. Bu çalışmada altı cep telefonu markası üzerinde böyle bir inceleme yapılmıştır. Yapılan ankete dayalı deney çalışmasına 161 lisans öğrencisi katılmıştır. Diğer koşullar sabit ve yalnızca sürenin değiştiği varsayıldığında, kısa süre içerisinde iki algılama haritası arasında önemli bir değişmenin olmadığı görülmüştür. Kalite boyutlarının neler olduğu hakkında öğrencilerin Önceden bilgilendirilip bilgilendirilmemesi onların algılamalarını değiştirmemiştir. Kalite boyutlarının önemlerine göre sıralattırılmasında ise kısa süre içerisinde önemli değişikliklerin oluştuğu bulunmuştur.
Quality dimensions of manufactured products and services are different from each other. These dimensions affect the product perception of customers. On a single perceptual map, it is possible to show how different brands of a product are perceived and wlıat their positions are to each other. At several instances in a specific time period, it is possible to make perceptual maps and examine tlıeir changes. In this study, this kind of examination has been done on six mobile phone brands. 161 undergraduate students have been participated in a questionnaire based experimental study. Based on the assumptions that the other conditions ıvere fixed and only the time was changed, it has been found that ılıere was no significant change between two perceptual maps in a short time period. No matter tlıat the students were informed about what the quality dimensions were, tlıeir perceptiotıs have not been changed. When the quality dimensions were ordered in terms of their importance, significant changes have been found in a short time period.

Kalite boyutları, Algılama haritası, Çok boyutlu ölçekleme, Değişim, Quality dimensions, Perceptual map, Change

Başaran, B. (2006). ''Algılanan ürün kalitesinde iki hafta sonunda oluşan değişimin incelenmesi: cep telefonu markaları üzerine bir uygulama''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 25(1), 189-216.