Kalsiyum kanal blokerlerinin nörolojide kullanımı

1992

Klinik çalışmalar kalsiyum kanal blokerinin (KBB) anevrizmal subaraknoid kanamaya sekonder vazospazma bağlı kötü nörolojik gidişi azaldığı ve önlediğini düşünülmektedir. KKB nin akut serebral iskemik infarktı nörolojik gidişi düzeltmedeki terapötik rolü için halen ilave bilgilerin desteği gereklidir. Flunarizin ve nifedipinin intraktabl epilepsili hastaların tedavisinde faydalı ilaç olduğu belirtilmektedir. KBB leri migren profilaksisi ve küme baş ağrısı tedavisinde etkilidirler. Son olarak, Flunarizinin vertigoda etkili olduğu gösterilmiştir.
Clinical trials have suggested the efficacy of calcium channel blockers (CCB) for prevention or reduction of poor neurologic outcome due to vasospasm secondary to aneurysmal subarachnoid hemorrhage. Additional information is still required to support a therapeutic role of CCB to improve neurologic outcome in acute ischemic cerebral infarction. Flunarizine and nifedipine have been reported as useful drugs in the management of patients with intractable epilepsy. CCB are effective in prophylaxis of migraine and cluster headache treatment. Finally, flunarizine showed to be effective in vertigo.

Kalsiyum, Kanal blokerleri, Nöroloji, Channel blockers, Calcium, Neurology

Turan, Ö. F. ve Balkır, N. (1992). ''Kalsiyum kanal blokerlerinin nörolojide kullanımı''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 19(3), 431-436.