Malign melanom hastalarında tümör ile ilişkili antijenlerin belirlenmesi

2023-07-18

Karaçay, Mehmet

Bursa Uludağ Üniversitesi

Adoptif hücre tedavileri (ACT) son yıllarda malign melanomlu hastalar için mevcut en iyi immünoterapi seçeneklerinden biridir. Tümörün baskılayıcı mikroçevresinden dolayı anti-tümör immün yanıtların yetersiz kalması, kansere bağlı ölümlerin artmasına neden olmaktadır. Verimli bir tedavi yaklaşımı için geniş bir hasta grubunun antijen özgüllüklerinin, önceden tanımlanmış olması oldukça önemlidir. Bu nedenle çalışmamızda malign melanomun farklı alt grup ve evrelerinde benzerlik ve ortaklık gösteren hücre içi antijenlerin tanımlanması amaçlanmıştır. Çalışmamızda kutanöz, üveal ve mukozal melanomlu hastaların doku örneklerinin hem in situ hem de invaziv alanlarında, literatürde daha önce melanom ile ilişkilendirilmiş MART-1, HMB-45, TYR, TRP-1, TRP-2, MAGE-A, MAGE-C1 ve NY-ESO-1 antijenlerinin ifade düzeyleri belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda, hasta kontrol gruplarına kıyasla, HMB-45, MAGE-A ve MAGE-C1 antijenlerinin, melanom dokularının in situ ve invaziv alanlarında ve tüm alt grup ve evrelerinde benzer şekilde, istatistiksel olarak anlamlı derece yüksek ifade edildikleri tespit edilmiştir. Ayrıca bu antijenlerin, hastalığın metastatik evrelerinde primer evrelerine kıyasla daha yüksek ifade edildikleri de gözlemlenmiştir. Belirlenen HMB-45, MAGE-A ve MAGE-C1 antijenlerinin tanınmasına yönelik gerçekleştirilecek immünoterapi yaklaşımları sayesinde efektif anti-tümör immün yanıtların artması, metastazların kontrol altına alınması ve melanoma bağlı ölümlerin azalmasına aracılık edebileceği düşünülmektedir.
Adoptive cell therapies (ACT) have become one of the best immunotherapeutic options available for patients with malignant melanoma in recent years. Inadequate anti-tumor immune responses due to the suppressive microenvironment of the tumor lead to increased cancer-related mortality. For an efficient treatment approach, it is very crucial that the antigen specificities of a large patient group are defined in advance. Therefore, in our study, we aimed to identify intracellular antigens with similarities and commonalities in different subgroups and stages of malignant melanoma. In our study, the expression levels of MART-1, HMB-45, TYR, TRP-1, TRP-2, MAGE-A, MAGE-C1, and NY-ESO-1 antigens previously associated with melanoma in the literature were determined in both in situ and invasive areas of tissue samples from patients with cutaneous, uveal, and mucosal melanoma. As a result of the study, HMB-45, MAGE-A, and MAGE-C1 antigens were found statistically significantly higher expressed in in situ and invasive areas of melanoma tissues and in all subgroups and stages of the disease compared to the patient control groups. It was also observed that these antigens were more highly expressed in the metastatic stages of the disease compared to the primary stages. It is thought that immunotherapy approaches for the recognition of HMB-45, MAGE-A, and MAGE-C1 antigens may increase effective anti-tumor immune responses, control metastases, and reduce melanoma-related mortality.

Malign melanom, Tümör ile ilişkili antijen, İmmünohistokimya, Adoptif hücre tedavisi, Malignant melanoma, Tumor-associated antigens, Immunohistochemistry, Adoptive cell therapy

Karaçay, M. (2023). Malign melanom hastalarında tümör ile ilişkili antijenlerin belirlenmesi. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.