2024-01-17

Kubad, Evrim

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu araştırmanın amacı; bıldırcın rasyonlarında prebiyotik (1 g/kg) ile nar kabuğu ekstraktının düşük (% 7,5 mg/kg) ve yüksek (% 17,5 mg/kg) dozlarının ayrı ayrı ve prebiyotik ile birlikte kullanımının; performans parametreleri (Canlı Ağırlık; CA, Canlı Ağırlık Artışı; CAA, Yem Tüketimi; YT, Yemden Yararlanma Oranı; YYO sıcak-soğuk karkas ağırlığı ve randımanları), et kalitesi (göğüs ve but etinin L*, a*, b*ve pH değerleri), kan serumundaki bazı antioksidan enzimlerin aktivitesi (Süperoksit Dismutaz; SOD ve Toplam Antioksidan Kapasitesi; TAK), karaciğer yağlanması ve hidropik dejenerasyon, ince bağırsak villus yüksekliği (VY), kript derinliği (KD), villus yüksekliği/kript derinliği (VY/KD), villus genişliği (VG) üzerindeki etkilerini saptamaktır. Toplam 240 adet kuluçkadan yeni çıkmış bıldırcın kullanılmıştır. Bıldırcınlar, CA’ları (7,68 ± 0,63) ve cinsiyetleri yönünden eşit şekilde altı gruba dağıtılmıştır. Rasyonlar; 0 (Kontrol), 1 mg/kg prebiyotik (Pr), 7,5 mg/kg nar kabuğu ekstraktı (NKE1), 7,5 mg/kg nar kabuğu ekstraktı + 1 g/kg prebiyotik (NKE1+Pr), 17,5 mg/kg nar kabuğu ekstraktı (NKE2) ve 17,5 mg nar kabuğu ekstraktı/kg + 1 g/kg prebiyotik (NKE2+Pr) katılmıştır. Bıldırcınlar, 7’şer gün aralıklarla tartılmıştır; en yüksek CA değeri; NKE1’de, en yüksek YT;, K’de, en iyi YYO, NKE2+Pr’de gözlenmiştir (p<0,05). But etinin a* ve b* değerleri, NKE2+Pr’de yüksek, en düşük göğüs eti pH değeri NKE1, en yüksek TAK değeri ise NKE2’de gözlenmiştir (p<0,05). Karaciğer yağlanması en az NKE1’de, VY en yüksek NKE2’de, KD en düşük NKE2+Pr’de, VY/KD ve VG değerleri ise en yüksek NKE2+Pr’de olduğu görülmüştür. Sonuç olarak bıldırcın rasyonlarına ilave edilen 17,5 mg/kg dozunda NKE’nin; performans parametreleri, et kalitesi, kan serumu TAK değeri, karaciğer-bağırsak histomorfolojisini olumlu yönde etkilemiştir.
The purpose of this research; The use of prebiotic (1 g/kg) and low (7.5% mg/kg) and high (17.5% mg/kg) doses of pomegranate peel extract separately and together with prebiotics in quail rations; performance parameters (Body Weight; BW, Body Weight Gain; BWG, Feed Consumption; FI, Feed Conversion Ratio; FCR hot-cold carcass weight and yields), meat quality (L*, a*, b* and pH values of breast and thigh meat ), the activity of some antioxidant enzymes in blood serum (Superoxide Dismutase; SOD and Total Antioxidant Capacity; TAC), fatty liver and hydropic degeneration, small intestine villus height (VH), crypt depth (CD), villus height/crypt depth (VH/CD). ), to determine its effects on villus width (VW). A total of 240 newly hatched quails were used. Quails were equally distributed into six groups according to their CA (7.68 ± 0.63) and gender. Rations; 0 (Control), 1 mg/kg prebiotic (Pr), 7.5 mg/kg pomegranate peel extract (PPE1), 7.5 mg/kg pomegranate peel extract + 1 g/kg prebiotic (PPE1+Pr), 17, 5 mg/kg pomegranate peel extract (PPE2) and 17.5 mg pomegranate peel extract/kg + 1 g/kg prebiotic (PPE2+Pr) were added. Quails were weighed at 7-day intervals; highest BW value; In PPE1, the highest FI was observed in C, and the best FI was observed in PPE2+Pr (p<0.05). The a* and b* values of leg meat were high in PPE2+Pr, the lowest pH value of breast meat was observed in PPE1, and the highest TAC value was observed in PPE2 (p<0.05). It was observed that fatty liver was lowest in PPE1, VH was highest in PPE2, CD was lowest in PPE2+Pr, and VH/CD and VW values were highest in PPE2+Pr. As a result, PPE at a dose of 17.5 mg/kg added to quail rations; It positively affected performance parameters, meat quality, blood serum TAC value, liver-intestinal histomorphology.

Antioksidan, Bağırsak, Bıldırcın, Nar kabuğu ekstraktı, Performans, Antioxidant, Performance, Pomegranate peel extract, Quail

Kubad, E. (2024). Bıldırcınlarda nar kabuğu ekstraktı ile prebiyotiğin birlikte kullanılmasının besi performansı ve bazı kan parametreleri üzerine etkileri. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.