Mandibulanın yineleyen çıkıklarının tedavisi

Mandibula kondilinin fossa dışına çıkıp, kondilin eklemi oluşturan arka yüzeyinin artikuler çıkıntının önüne geçmesi mandibula çıkığı olarak tanımlanır. Bu çıkığın sıklaşması ve kolayca oluşması durumunda cerrahi dışı tedavi yöntemleri ile başarılı olmak zordur. Yineleyen çıkığın tedavisinde; kondilin yerine getirilmesi ve yeni çıkıkların oluşmasını önlemek amaçlanır. Dört haftada 5 çene ekleminin yineleyen çıkığının tedavisi için, özel şekil verilmiş miniplağın içine temporal kemikten alınan kemik grefti konulmuş ve artikuler çıkıntının önüne mini vidalar tespit edilmiştir. İzlemler sonunda işlemin başarılı olduğu ve yeni çıkıkların oluşmadığı görülmüştür.
Dislocation of the mandible occurs when the condyle moves out of the fossa and the posterior articulating surface of the condyle advances ahead of the articular eminence. If this dislocation occurs as a chronic or recurrent condition conservative treatment is not successful in a majority of the patients, surgical treatment remains the only option. Treatment of recurrent dislocation of the mandible has been varied and aimed to repose the condyle and prevent further recurrences. We have used calvarial bone graft and minitiate with mini screws to treat 5 recurrent dislocations in 4 patients. The immediate and further postoperative results were successful and recurrence of dislocation was not observed.

Temporomandibular eklem, Yineleyen çıkık, Kemik grefti, Miniplak vida, Temporomaodibular joint, Recurrent dislocation, Miniplate and screws, Bone graft

Kahveci, R. (1999-2000). ''Mandibulanın yineleyen çıkıklarının tedavisi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 26(1-2-3/1-2), 33-36.