Aterosklerotik kalb hastalığının erken tanısında apekskardiogramın önemi

1980

Hünük, Ahmet

Bursa Üniversitesi

Çalışmamız aterosklerotik kalb hastalığının erken tanısında, apekskardiografinin diastolik fazlarının değişikliklerini incelemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmada, kontrol gurubu (kontrol gurubu 1.20 olgu ve kontrol gurubu 2.20 olgu) 40 olgu, aterosklerotik kalb hastalığı gurubu (Angina pektoris gurubu 20 olgu, Koroner yetmezlik gurubu 20 olgu) 40 olgu olarak toplam 80 olgu incelenmiştir. Olguların apekskerdiogramları alınarak diastolik fazları yansıtan YDF/HDF oranları ve A/H oranları hesaplanmıştır. Çalışmamızda, YDF/HDF oranlarında daha değişmez olmak üzere, A/H oranın da aterosklerotik kab hastalıkları her iki guruptaki olgularda , kontrol gurubunu oluşturan olgulara göre farklılıklar saptanmış ve bu bulgular istatistiki olarak çok anlamlı bulunmuştur. Apekskardiografinin kansız bir metod oluşu ve uygulama kolaylığı nedenleri ile, klinikte rutin olarak kullanılabilirliği üzerinde durularak, aterosklerotik kalb hastalıklarının erken tanısında çok önemli olduğu kanısına varılmıştır.

Kalp, Aterosklerotik kalb hastalığı, Apekskardiogramın

Hünük, A. (1980). Aterosklerotik kalb hastalığının erken tanısında apekskardiogramın önemi. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Üniversitesi Tıp Fakültesi.