Bu makalede, akrilik, polyester, pamuk ve viskon olmak üzere dört farklı hammadde kullanılarak üretilen şenil ve makarna fantezi ipliklerin, bu ipliklerden örülen düz örme kumaşların aşınma mukavemeti, patlama mukavemeti ve eğilme dayanımlarına etkilerini inceleyen deneysel bir çalışma sunulmuştur. Sonuçlar SPSS istatistik programı kullanılarak %95 güven aralığında (%5 anlamlılık seviyesinde) değerlendirilmiştir. Makarna ipliklerden üretilen kumaşlar şenil ipliklerden üretilen kumaşlarla kıyaslandığında daha yüksek aşınma, patlama ve eğilme dayanımına sahiptir. Varyans analizlerinin sonucunda iplik hammaddesinin ve iplik tipinin örme kumaşlarda aşınma testi sonunda meydana gelen ağırlık ve kalınlık kaybı ile patlama mukavemetine istatistiksel olarak önemli etki yaptığı görülmüştür. En düşük aşınma dayanımını, en düşük sıra ve çubuk yönlü eğilme rijitliği değerlerini viskon ipliklerden üretilen örme kumaşlar vermiştir.
In this study, an experimental work is presented to determine the effects of two different fancy yarn structures (chenille and macaroni) and four different raw materials (acrilic, cotton, polyester and viscose) on the abrasion resistance, bursting strength and bending rigidity of plain knitted fabrics. Results were evaluated by SPSS statistical program. All test results were assessed at a confidence level of at least 95% (at most 5% significance level). The abrasion resistance, bursting strength and bending rigidity of fabrics from macaroni yarns is found to be higher than fabrics from chenille yarns. The variance analyse results indicate that yarn structure and yarn raw material are statistical effective factors for bursting strength, mass loss and thickness loss of knitted fabrics after abrasion test The lowest bending rigidity values of course and wale direction occured for the knitted fabrics from viscose yarns.

Şenil iplik, Makarna iplik, Fantezi iplik, Aşınma dayanımı, Patlama mukavemeti, Eğilme rijitliği, Örme kumaş, Chenille yarn, Macaroni yarn, Fancy yarn, Abrasion resistance, Bursting strength, Bending rigidity, Knitted fabric

Tekoğlu, O. ve Kavuşturan, Y. (2007). "Şenil ve makarna ipliklerden üretilen düz örme kumaşların aşınma, patlama ve eğilme özellikleri". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 12(2), 109-122.