2019-02-20

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bursa ili sınırları içerisinde kalan ve İznik Gölü ile Gemlik Körfezi arasında bulunan Karsak Deresi, Gemlik ilçesinin en çok su taşıyan akarsuyudur. İznik Gölü’nün boşalımını sağlayan Karsak Deresi, İznik Gölü ve havzasındaki kirlilik kaynaklarına maruz kalarak içeriğindeki birçok kirletici ile birlikte Gemlik Körfezi’ne dökülmektedir. Orhangazi güney kısmının fosseptik sularının yanı sıra bölgedeki sanayi kuruluşlarının ve özel şirketlerin atık suları Karsak Deresi aracılığıyla Gemlik Körfezi’ne taşınmakta ve önemli ölçüde kirlilik problemi oluşturmaktadır. Bu çalışmada, 2013 ve 2014 yıllarında kirlilik izlenmesi amacıyla Karsak Deresi’nde seçilen 10 farklı noktadan mevsimsel olarak alınan su örneklerine ait veriler incelenmiştir. Örneklerde analiz edilen pH, sıcaklık, çözünmüş oksijen, kimyasal oksijen ihtiyacı, amonyak azotu, nitrat azotu, nitrit azotu, alüminyum, bakır, demir, mangan, nikel, çinko, bor, kurşun ve krom gibi parametrelerin mevsimsel ortalamaları, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği (SKKY)’nde verilen Kıta içi Su Kaynaklarının Sınıflarına Göre Kalite Kriterleri’ne göre değerlendirilerek Gemlik Körfezi’ne taşınan kirlilik potansiyeli ortaya konulmaya çalışılmıştır
The Karsak Stream, located within the borders of Bursa and between İznik Lake and Gemlik Bay, is the most water-bearing stream of Gemlik District. Karsak Stream, which provides the discharge of İznik Lake, is exposed to pollution sources in İznik Lake and basin and it is flows into Gemlik Bay with many pollutants in its content. Besides the septic waters of the southern part of Orhangazi, the wastewater of the industrial enterprises and private companies in the region is transported to the Gulf of Gemlik via Karsak Stream and creates a significant pollution problem. In this study, the data of water samples taken from 10 different points selected in Karsak Stream for seasonal monitoring in 2013 and 2014 were examined. Seasonal averages of pollution parameters such as pH, temperature, dissolved oxygen, chemical oxygen demand, nitrogen and a number of heavy metals were analyzed in the samples. Quality Criteria according to the Classes of Inland Water Resources are evaluated. Thus, the potential for pollution transported to the Gulf of Gemlik is revealed.

Bu makale 10-12 Ekim 2017 tarihleri arasında U.Ü. Asım Kocabıyık M.Y.O. Yerleşkesi/Gemlik'te düzenlenen Ulusal Çevre, Deniz ve Kıyı Kirliliği Sempozyumu'nda (UCEDKKS-2017 Bursa) sunulmuş ve yeniden değerlendirilmiştir.

Kıta içi su kaynakları, Körfez kirliliği, Marmara havzası, Su kirliliği, Inland water resources, Gulf pollution, Marmara Basin, Water pollution

Teksoy, A. vd. (2019). "Karsak Deresi’nde su kalitesinin izlenmesi ve Gemlik Körfezi’ne etkisinin değerlendirilmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(1), 171-180.