Yükleniyor...

Süreli Yayın ISSN

Yayınevi

Özet

Günümüzde dünya üzerinde uygulanmakta olan ekonomik sistemlere bakacak olursak, bunların neredeyse hepsinin temelde serbest rekabetçi sistemi kabul etiğini görebiliriz. Gerçekten sosyalist ekonomilerin çöktüğünü ve eski doğu bloku ülkelerinin serbest rekabetçi sisteme geçmek için çaba sarfettiklerini görüyoruz. Planlı ekonomiler birer birer göçmektedir. Devletin ekonomiye müdahalesi etkin olmayan üretim birimlerinin doğmasına ve bunların koruma altında yaşamasına sebep olmaktadır. Oysa artık dünya küçülmüştür; gümrük duvarları gittikçe alçalmıştır. Globalleşmeden, tek bir dünya ekonomisinden söz edilen bir ortamda artık etkin olmayan işletmelerin yaşam hakkı yoktur. Etkinliğin sağlanmasının tek yolu ise serbest rekabettir. İşte bu nedenle tüm dünya serbest rekabetçi ekonomi sistemleri kurmaya çalışmaktadır. Serbest rekabetin istenmesi devletin ekonomiye hiçbir şekilde müdahale etmemesi anlamına gelmemektedir. Devletin serbest rekabeti düzenleyici ve koruyucu yönde ekonomiye müdahalesi zorunludur. Çünkü kapitalizmin ilk yıllarında devletin ekonomiye hiç karışmamasının hızla ekonomik entegrasyona yol açtığı serbest rekabetin derhal tekelleşmeye dönüştüğü görülmüştür. Bu nedenle ekonomik entegrasyonun rekabete zarar verecek ölçüde yoğunlaşması devlet eliyle ve yasalar yoluyla engellenmelidir. Bu yasa tasarısının amacı budur.

Açıklama

Bu çalışma, Konrad Adenouer Vakfı-EGİAD-TOSYOV tarafından 17.12.1992 tarihinde İzmir Efes Oteli'nde düzenlenen "Sosyal Piyasa Ekonomisinin Rekabet Boyutu ve Türkiye'de Rekabetin Korunması Hakkında Kanun Tasarısının Değerlendirilmesi" Seminerinde tebliğ olarak sunulmuştur.

Anahtar kelimeler

Rekabeti sınırlayıcı uygulamalar, Küçük boylu işletmeler, Rekabetçi sistem

Alıntı

Aslan, İ. Y. (1993). "Rekabeti sınırlayıcı uygulamalara karşı alınan önlemler ve bunların orta ve küçük boyutlu işletmelere etkisi". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(1-2), 67-77.