Conditioning methods for farm animals: A mini review

2012-12-10

Varnon, Christopher A.
Martin, Abigail L.
Abramson, Charles I.

This review briefly surveys the range of conditioning methods used in the study of learning for economically important farm animals. We begin by discussing the importance of conditioning methods, provide an overview of non-associative and associative learning and follow by showing how these methods are applied to chickens, cows, horses, goats and sheep. Information on general resources is also provided.
Bu makalede ekonomik öneme sahip çiftlik hayvanlarının eğitilmesinde kullanılan şartlandırma metodları ele alınmıştır. Öncelikle şartlandırma yöntemlerinin önemi değerlendirilmiş, birarada-toplu yaşam ile ilişkili olan ve olmayan öğrenme konusunda bilgiler verilmiş ve ardından bu metodların tavuklarda, ineklerde, atlarda, keçilerde ve koyunlarda kullanımlarına ilişkin genel bir bakış açısı sunulmuştur. Makalede aynı zamanda genel araştırmalar hakkında da bilgilere yer verilmiştir.

Conditioning methods, Şartlandırma teknikleri, Farm animals, Çiftlik hayvanları

Varnon, C. A. vd. (2012). "Conditioning methods for farm animals: A mini review". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 31 (2), 1-10.