1992

Anadolu tarihinde zaman zaman çekirge salgınlarının neden olduğu kıtlık dönemleri vardır. Bazen bir felaket halini alan bu salgınlar tarım hatta halı üretimini bile etkilemiştir. Bu araştırmada konuyu anlatan yaygın bir şiir ile çekirge felaketinin büyüklüğünü gösteren çekirge desenli bir halıdan yola çıkarak uygulanan koruma yöntemi açıklanmaktadır.
There were epidemic pullulations and important damages of Orthoptera species in the Anatolian history. Some times agricultural production and handmaking carpets fabrications were affected catastrophic actions of epidemic pullulations. In this research some explicatory poems and carpet motifs were founded. Gouvernementally ordered protection methods were also discovered.

Çekirge salgınlarının, Halk edebiyatı, Yöresel halıcılık, Orthoptera species, Regional carpet-making

Sekendiz, O. A. ve Ayhan, A. (1992). "Çekirge salgınlarının halk edebiyatı ve yöresel halıcılık üzerindeki etkileri konusunda bazı düşünceler". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(2), 1-4.