1997-01-27

Hipertiroidide aritmilerin sıklığı, cinsleri ve tiroid hormonları arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla yaptığımız çalışmaya, tiroid fonksiyon testleri ve elektrokardiyogram (EKG) ile takip edilen 90 hipertiroidili olgu (8 kadın, 12 erkek) alındı. Olguların yaş ortalaması kadınlarda 78, erkeklerde 35-idi. Kontrol grubuna. sağlıklı, 84 kadın 16 erkek, toplam 100 olgu alındı. Kadınların yaş ortalaması 28±9, erkeklerin ise 26±7 yıl olarak saptandı. Tüm hipotiroidili olguların serum TSH düzeyleri 1 m/U/ml. nin altında idi. Hipertiroidi olgularda atrial aritmi sıklığı ve serum tiroid hormon düzeyleri, kontrol grubuna göre, anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,001). Ventriküler aritmilerde aynı farklılık saptanmadı. Kalp hızları, hipertiroidi grubunda, kontrol grubuna göre, anlamlı derecede yüksek bulundu (124±9 ve 78±8/dk. , p<0,001). Kalp hızı ile tiroid hormonları arasında pozitif ilişki saptandı (r = 0,621 , r =0, 792, r = 0,57, r = 0, 72 , p<0. 001). Bu bulgular, atrial aritmilerin hiperlipidemi olgularda, normale göre daha sık görüldüğü ve aritmi cinslerini bilmenin klinik takip ve tedavide yol gösterici olduğu kanısına varılmıştır.
In order to investigate the incidence of arrhythmias and the relationship between thyroid hormones, 90 hyperthyroid patients (78 female, 12 male) have been evaluated by thyroid function tests and electrocardiogram.The age of the group is 37±8 yr in women and 35± 11 yr. in men. 100 normal subjects, mean age 28±9 yr in women and 26±7 yr in men, have served as controls. Serum TSH levels have been found to be below 1mlU/ml. in all patients. Mean serum T4, free T4, T3, free T3 levels and atrial arrhythmia frequency are significantly higher, whereas ventricular arrhythmias do not differ from the control group (p<0, 001). ECG has demonstrated an increase in average heart rate ( 124±9 vs 78±8 beats min. p<0,001 ). The positive correlation has been found between heart rate and all serum thyroid hormones (r = 0,621, r = 0, 792, r = 0,57, r = 0, 72, p<0. 001). These findings indicate that the prevalence of atrial arrhythmias especially atrial premature beats, atrial fibrillation and supraventricular tachycardias are higher in the hyperthyroid patients than those in controls.

Hipertiroidi, Aritmi, Tiroid hormonları, Hyperthyroidism, Thyroid hormones, Arrhytmias

Tuncel, E. vd. (1996). ''Hipertiroidili olgularda aritmi oranının normal popülasyonla karşılaştırılması ve tiroid hormonları ile ilişkilerinin incelenmesi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 23(1-2-3), 79-82.