Çocukluk çağında zehirlenmeler

2000

Çocukluk çağında görülen zehirlenmeler, çoğunlukla erişkinlerin dikkatsizliği sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada Ocak 1998-Aralık 2000 tarihleri arasında entoksikasyon nedeniyle Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniğine yatırılarak izleme alınan 98 çocuk retrospektif olarak değerlendirildi. Olgularımızın yaş ortalaması 5.9±4.1 yıldı. Bu bulguların 51'i(% 52) kız, 47'si (% 48) erkekti. Hastaların ortalama izlem süresi 5.1±4.5 gündü. Olguların 52'sinde (% 53) ilaçlar, 22'sinde (% 23) karbonmonoksit, 9'unda (% 9) organik fosfor, 8'inde(% 8) besin, ve 7'sinde (% 7) ise diğer toksik maddeler ile entoksikasyon saptandı. Mantar zehirlenmesi olan 2 olguya hemoperfozyon uygulandı. Ayrıca salisilat entoksikasyonu olan 2 olguya da hemodiyaliz uygulandı. Sonuç olarak, çalışmamızda zehirlenme olgularının en sık ilaç alınımına bağlı olduğu görüldü. Ailelerin ilaçları gelişigüzel ortada bırakmamaları konusunda bilgilendirilmesinin önemli olduğu düşünüldü. Ayrıca, bölgemizde sık yaşanan lodos nedeniyle görülen karbonmonoksit zehirlenmeleri için toplumun bilinçlendirilmesinin ve gerekli önlemleri alması için uyarılmasının önemli olduğu kanısına varıldı.
lntoxıcation in childhood frequently results from careless behaviour of adults. In this study, we prospectively evaluated the elinical status of 98 children with intoxication hospitalized in pediatric intensive care unit. Mean age was 5.4±4. 1 year. Of the 98 children, 51 (52%) were female and 47 (48%) patients were male. Mean hospitalization period was 5. 1±4.5 days. The major causes of intoxication was drugs (n:52, 53%) followed by carbonmonoxide (n:22, 23%). Hemoperfusion and hemodialysis were succesfully pelformed in two children with mushroom and salicylate poisonings, respectively. We conclude that the parents should keep drugs away from children in safe places. Since carbonmonoxide is a frequent cause of intoxication in Bursa, people should also be warned about it and how to take preventive measure.

Zehirlenme, Çocuk, Mantar, Karbonmonoksit, Hemoperfüzyon, Intoxication, Children, Mushroom, Carbonmonoxide, Hemoperfusion

Dönmez, O. vd. (2000). "Çocukluk çağında zehirlenmeler". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 26(3), 113-116.