Doğal ve kalsine yumurta kabuklarının Cr(III) gideriminde değerlendirilmesi

2019-05-29

Okur, Müjgan
Ak, Çağla
Utku, Tümtürk

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışmada Cr(III)’ün tavuk yumurtası kabuklarına adsorpsiyonu araştırılmıştır. Bu amaçla kalsine edilmiş (900°C ve 3 saat) ve doğal yumurta kabukları adsorplayıcı olarak kullanılmıştır. Yumurta kabuğu miktarı (0,6-2,0 g/L), Cr(III) derişimi (50-350 mg/L) ve sıcaklığın (25-55 °C) Cr(III) adsorpsiyonuna etkisi incelenmiştir. Kalsine edilmiş ve doğal yumurta kabukları için X-ışını kırınım (XRD) analizi gerçekleştirilmiştir. Doğal yumurta kabukları ile Cr(III) adsorpsiyonunda 25°C’de, 50-350 mg/g Cr(III) derişimi aralığında % 100-16,6 giderim ve 38,23-46,31 mg/g giderim kapasitesi elde edilmiştir. Kalsine edilmiş yumurta kabukları ile Cr(III) giderimi çöktürmeyle gerçekleştirilmiştir. Langmuir, Freundlich ve Temkin adsorpsiyon modelleri deneysel verilere uygulanmış ve üç modelin de uygun olduğu belirlenmiştir. Cr(III) adsorpsiyon kinetiğinin Yalancı ikinci derece kinetik ile daha iyi ifade edildiği bulunmuştur. Bu çalışma atıksularda bulunan Cr(III) iyonlarının gideriminde doğal ve kalsine tavuk yumurtası kabuklarının kullanılabileceğini göstermiştir.
In this study, the adsorption of Cr(III) on hen eggshell was investigated. For this purpose, calcined (at 900°C for 3 hours) and natural eggshells were used as adsorbent. The effect of amount of eggshell (0.6-2.0 g/L), Cr(III) concentration (50-350 mg/L), and temperature (25-55 °C) on adsorption of Cr(III) were investigated. X-ray diffraction (XRD) analysis were performed for the calcined and natural eggshells. In the adsorption of Cr (III) using natural eggshells, removal percentage and removal capacity were obtained as 100-16 % and 38.23-46.31 mg / g in the range of 50-350 mg / g Cr (III) concentration at 25°C, respectively. The removal of Cr(III) with calcined eggshell was carried out with precipitation. Langmuir, Freundlich and Temkin adsorption models were applied to experimental data and all three models were determined as suitable. Cr (III) adsorption kinetics have been found to be better expressed by the pseudo second order kinetics. This study has shown that natural and calcined hen egg shells can be used in the removal of Cr (III) ions in wastewater.

Tavuk yumurtası kabuğu, Cr (III), Adsorpsiyon, Adsorpsiyon izotermi, Adsorpsiyon kinetiği, Hen eggshell, Adsorption, Adsorption isotherm, Adsorption kinetics

Okur, M. vd. (2019). "Doğal ve kalsine yumurta kabuklarının Cr(III) gideriminde değerlendirilmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(2), 405-418.