2023-06-19

Özhan, Muhammed Muzaffer

Bursa Uludağ Üniversitesi

Erken çocukluk döneminde özel gereksinimli çocuklar için erken çocukluk dönemi fen eğitimi, bilimsel düşünme becerilerinin gelişmesinin yanında, sosyal ve duygusal gelişimlerine de katkıda bulunur. Çocukların, öğrenme fırsatlarından yararlanmalarına ve kendilerine güvenmelerine yardımcı olmaktadır. Çocukların öğrenme sürecine katılımlarını ve özgüvenlerini artırır. Bu nedenle, özel gereksinimli çocukların fen etkinliklerinden yararlanmaları, erken çocukluk eğitiminde eşitlik ve adalet için önemli bir adımdır. Alan yazına bakıldığında özel gereksinimli çocuklar için uygulanmış ve uygulanacak olan fen öğretimi konularında önemli bir eksiklik olduğunu görülmektedir. Bu eksikliğin giderilmesinde öğretmen, veli, yönetici ve akademisyenlerin fikirlerinin alınması noktasında bu çalışmada Delphi Yöntemi ile bir derecelendirme yapılmış ve bu derecelendirme ile çeşitli paydaşların fikirleri elde edilmiştir. Bu fikirler kapsamında yapılan analizler sonucunda erken çocukluk dönemi özel eğitim kapsamına alınan çocukların birbirlerini daha sık bir şekilde ziyaret etmeleri, normal gelişim gösteren akranlarıyla aynı ortamlarda çalışmaları gerektiği, birbirleri hakkında fikir sahibi olmaları, öğretmenleri ile yakın ve sıcak ilişkiler kurmaları ve bu arada kendi öz benliklerini geliştirmelerine yönelik faaliyetler içerisinde olmalarının önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlar değerlendirildiğinde özel eğitim alanında çalışan araştırmacıların özellikle araştırmanın sonucunda ortaya çıkan temalara yoğunlaşmalarının, öğretmen düzeyinde ise iş birliği yapılan grupların oluşturulması ve birbirlerinden faydalanan öğrenme ekosistemlerinin oluşturulması ve bu şekilde yetersizliği olan çocukların araştırma sonuçlarına göre maksimum şekilde faydalanmalarının sağlanması gerektiğine ulaşılmıştır. Verilere göre fen öğretimi alanına ilişkin bazı öneriler verilmeye çalışılmıştır. Dolayısıyla bu öneriler araştırma yapan bireyler için yol gösterici olabilecektir. Bu kapsamda araştırmanın gerek ulusal gerekse de uluslararası düzeyde birçok araştırmacının kullanacağı sonuçlar barındırdığı söylenebilir.
Early childhood science education for children with special needs in early childhood contributes to their social and emotional development as well as the development of scientific thinking skills. It helps children benefit from learning opportunities and gain self-confidence. It increases children's participation in the learning process and their self-confidence. Therefore, benefiting from science activities for children with special needs is an important step towards equality and justice in early childhood education. When we look at the literature, it is seen that there is an important deficiency in the science teaching subjects that have been applied and will be applied for children with special needs. In order to eliminate this deficiency, a rating was made with the Delphi Method in this study at the point of taking the opinions of teachers, parents, administrators and academicians, and the opinions of various stakeholders were obtained with this rating. As a result of the analyzes made within the scope of these ideas, the children included in the early childhood special education should visit each other more frequently, work in the same environment with their normally developing peers, have an idea about each other, establish close and warm relations with their teachers, and in the meantime, develop their own self. It has been revealed that it is important for them to be involved in activities for their development. When these results were evaluated, it was concluded that researchers working in the field of special education should focus especially on the themes that emerged as a result of the research, and that collaborative groups should be formed at the teacher level, and learning ecosystems that benefit from each other should be created, and that children with disabilities should benefit from the research results in the maximum way possible. According to the data, some suggestions about the field of science teaching have been tried to be given. Therefore, these suggestions can be a guide for individuals doing research. In this context, it can be said that the research contains results that will be used by many researchers at both national and international level.

Araştırma verileri ile program geliştirme, Delphi yöntemi, Öğretim yöntemi geliştirme, Özel gereksinimli çocuklara fen öğretimi, Curriculum development with research data, Delphi method, Teaching method development, Teaching science to children with special needs

Özhan, M. M. (2023). Erken çocukluk döneminde özel gereksinimli çocuklara fen öğretimi ile ilgili paydaşların görüşlerinin değerlendirilmesi: Bir delphi çalışması. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.