Türkiye’nin güney sanayi bölgelerindeki güç kalitesi üzerine bir araştırma

Teke, Ahmet
Meral, M. Emin
Tümay, Mehmet
Bayındır, K. Çağatay

Türkiye’de sanayi sektörü hızla gelişmektedir. Türk sanayisi için mevcut güç kalite seviyesinin tespit edilmesi ve yüksek verimlilik ile karlılık için güç kalitesi (GK) iyileştirme yöntemlerinin ekonomik getirilerinin belirlenmesi büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada, güç kalitesi problemleri ve standartları için geniş bir literatür araştırması gerçekleştirilmiştir. Güç kalitesi problemlerinin etkilerini azaltıcı yöntemler, yaşanan problemler ve bu problemlerden kaynaklanan zararlarla ilgili kapsamlı bir anket formu Türkiye’nin güney organize sanayi bölgesindeki 24 endüstriyel işletmeye yöneltilmiştir. Anket çalışmasından alınan en önemli sonuçlar sunulmuş olup, sonuçların analizine göre geleneksel ve/veya yeni teknolojik çözümler önerilmiştir. Bu çalışma, gelişmekte olan ülkemiz için, güç kalitesi konusunda yapılabilecek çalışmalarda faydalı bir referans olacaktır.
The industry sector has been rapidly growing in Turkey. It is necessary for Turkish industry to identify its present level of power quality (PQ) and to know about the cost effective PQ improvement devices for higher efficiency and profitability. To this aim, a wide literature survey for PQ problems and standards was performed. Comprehensive questionnaire form concerned power quality knowledge, mitigation methods of PQ problems, real experienced problems and PQ related damages were directed to 24 industrial plants in south industrial districts of Turkey. The key results from the questionnaire survey are presented and the available and new technological solutions are offered analyzing the results. This study will be useful reference for other developing countries.

Güç kalitesi, Güç kalitesi problemlerini azaltma, Güç kalitesi araştırması, Güç kalitesi anketi, Power quality, Power quality problem mitigation, Power quality survey, Questionnaire for power quality

Teke, A. vd. (2009). "Türkiye’nin güney sanayi bölgelerindeki güç kalitesi üzerine bir araştırma". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 14(2), 23-31.