Mesnetli kirişlerin bilgisayar destekli tasarımları

1998

Cisimlerin dayanımlarına ilişkin genel hesaplamalar, makine mühendisliğinin temel çalışma konuları arasında yer almaktadır. Cisimlerin dayanımı ile statik ve mukavemet hesaplarının yanlışsız ve kısa bir sürede yapılabilmesi tarım makinaları tasarımı ve tarımsal inşaat alanlarında çalışan araştırıcılar ve tasarım mühendislerinin ilgilendiği konuların da başında gelmektedir. Tarımsal amaçlı inşaa edilen her türlü konsol kirişlerin tasarım/arı, tarım arabalarının şasilerindeki kesme moment, eğitim ve sarkım (sehim) diyagramlarının çizimi ve bu diyagramlara bağlı olarak kritik kesitte meydana gelen maksimum sarkım ve momentin sayısal büyüklüğünün statik yükleme koşullarına ve seçilen malzemelerin özellikleri ile boyutlarına bağlı olarak doğru bir şekilde saptanabilmesi oldukça zaman alıcı yoğun çalışma gerektiren bir iştir. Her türlü karmaşık makine elemanlarının tasarımlarında olduğu gibi, gerek iki uçtan mesnetli basit kirişlerin gerekse tek dayanıklı ankastre kirişlerin statik tasarımlarının yapılabilmesi, yaygın olarak bilinen yüklenmiş kirişlere ait e/astik eğrinin başlangıç ve sınır koşulları göz önünde bulundurularak yapılan sayısal çözümlemesine bağlıdır. Bu çalışmada tarımsal amaçlı inşaatlarda ve tarım makinaları tasarımlarında yaygın olarak kullanılan mesnetli kirişlerin sarkım ve moment diyagramlarının çok kısa bir zaman içerisinde elde edilmesinde kullanılabilecek bir bilgisayar programın tasarımı amaçlanmıştır. Bilgisayar programı R095 adı ile BAS IC dilinde yazılmış ve R095.EXE olarak derlenmiş olup DOS ve WİNDOWS ortamında kolayca çalışabilecek özelliklere sahiptir.
The common calculations about strength of materials are included as one of the main topics in structural engineering. The correct design and the calculation in static and the strength of materials in a short time becomes important for engineers and designers who design structural components of farm buildings and farm machinery. The design of all kinds of supported beams takes so long time and effort to obtain moment, shear, slope and the deflection diagrams in the correct way by using the beam size and its material properties that usually causes confusion for the design engineer. Therefore, as all complicated machine components design, the design of supported beams such as simply supported and console beam problems are solved by using the well known theory which describes the elastic curve of the system. These e tastic curves of the beams are analytically obtained using the boundary and the initial conditions of the beam. For this research, a computer program was aimed to develop computer aided design of supported beams in order to determine all kinds of parameters that were widely used in designing of farm buildings (such as poultry houses and greenhouses) and same other farm machinery (for example, frames of trailers). The computer program was coded as R095 and conıpiled as R095.EXE wiıh BASIC programming Language. The program is able to run under the DOS and the WİNDOWS environment without having any problem.

Kiriş, Sarkım, Moment, Eğim, Kesme diyagramları, Beam, Deflection, Moment, Slope, Shear diagrams

Okursay, R. (1998). ''Mesnetli kirişlerin bilgisayar destekli tasarımları ''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1), 149-159.