1988

In this study front and hind feet from 25 sheep and 25 goat were dissected. Interdigital ligament was absent in the metacarpo phalangeal joint in both species. The other ligaments observed were carrying the same features in both species as below. The axial and abaxial collateral ligaments unit the first phalanx to metacarpus.The interdigital intersesamoidean ligament and the palmar ligaments unite proximal sesamoid bones to each other. The axial and abaxial collateral sesamoidean ligaments, the cruciate sesamaidean ligaments, the oblique sesamoidean ligaments and the interdigital phalangosesamoidean ligaments connect the proximal sesamoid bones to the first phalanges. lt's of interest to point out that the interdigital phalangosesamoidean ligament were not cross each other contrary to some literatur data. Distal limbs of the interosseus medius muscle connect the proximal sesamoid bones to metacarpus. In addition, there was no significant differences between the front and hind feet of animals examined.
Bu araştırmada 25 adet koyun ve 25 adet keçiden temin edilen ön ve arka ayaklar diseke edilerek incelendi. İncelemeler sonunda her iki türde de I. phalanx'ları birbirine bağlayan parmaklar arası bağın (Lig. interdigitale proximale) bulunmadığı, bulunan diğer bağların her iki türde de aynı özellikler gösterdiği tespit edildi. Metacarpus ve I. phalanx 'ı birbirine bağlayan Lig.coIlaterale axiale ve abaxiale, proximal susam kemiklerini birbirine bağlayan Ligg. palmaria ue Lig. intersesamoidea interdigitale, proximal susam kemiklerini I. phalanx 'a bağlayan Lig. sesamoideum collaterale axiale ve abaxiale, Ligg. sesamoidea cruciata, Lig. sesamoideum obliquum ve Lig. phalango sesamoideum interdigitale. Bu son bağ bazı kaynaklarda bahsedilenin aksine diğer taraftaki ile çaprazlaşmamış olup bir parmağın axial susam kemiğinden çıkıp yine aynı parmağın I. phalanx 'ına yapışır. M. interosseus medius'un distal kolları da proximal susam kemiklerini proximale, metacarpug'a bağlayan bağları olarak hizmet ederler. Ayrıca yaptığımız incelemelerde her iki türde de ön ve arka ayak parmaklarına ait bağlarda da kayda değer bir farkın olduğuna rastlamadık.

Ligaments of digital joints, Parmak eklemleri bağları

Bahadır, A. (1988). “Yerli koyun ve kıl keçisi parmak eklemleri bağları Bölüm I: Articulatio metacarpophalangea”. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 7(1-2-3), 65-72.