1987

Yazgan, Emine

Bu Çalışmada, trombositlerin glukoz kullanımı üzerine aspirin, persantin ve indobufenin etkisi araştırıldı. Deneyler, in vitro koşullarda, sağlıklı kişilerden alınan antikoagülanlı kanın santrifüjü ile elde edilen TZP (Trombositten zengin plazma - 600 000 /mm3) ile yapıldı. Dört grupta gerçekleştirilen deneylerde; 1. grubun TZP sı üzerine 0.11 mol/lt glukoz konuldu, II. grupta TZP+Aspirin+O.11 mol/lt glukoz, III. grupta TZP+Persantin+O.11 mol/lt glukoz, IV. grupta TZP+IndoDufen+ 0.11 mol/lt glukoz kullanıldı. Bu karışımlar 0, 60, 120, 180 ve 240 dakika 37°C de inkübe edildi. İnkübasyon peryotları sonunda perklorik asit ile reaksiyon durdurularak glukoz ve laktat ölçümleri yapıldı. Kontrol grubunda glukoz kullanım ve laktat yapım miktarı ilaçlı gruplara göre daha fazla bulundu. 240. dakikanın sonunda glukoz kullanım miktarı 2.80 ± 0.21 mmol/lt, laktat oluşum değeri 1.75 ± 0.10 mmol/lt dür. İlaç verildikten sonra trombositlerin glukoz kullanımı ve laktat yapımında kontrol grubuna oranla bir azalma görülmektedir. Aspirin kullandığımız olguların glukoz kullanım miktarı 240. dakika sonunda 1.36 ± 0.15 mmol/lt Laktat oluşum değeri 1.24 ± 0.04 mmol/lt bulundu. Persantinli grupta glukoz kullanım miktarı aynı dakika sonunda 1.48 ± 0.16 mmol/lt laktat oluşum değeri 1.32±0.06 mmol/lt dür. Indobüfen kullandığımız olgularda ise glukoz kullanım değeri yine ayni dakika sonunda 1.49 ± 0.13 mmol/lt, laktat oluşum değeri 1.18 ± 0.06 mmol/lt bulundu. Bu bulgulara göre; aspirin, persantin ve indobüfen gibi ilaç lar in vitro koşullarda trombositlerin önemli metabolik yolu olan glikolizi yavaşlatmaktadır.

Aspirin, Dipiridamol, Kan trombositleri, İndobufen, Dipyridamole, Blood platelets, Indobufen

Yazgan, E. (1987). Trombositlerin glukoz utilizasyonu üzerine aspirin, persantin ve indobufenin etkisinin araştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.