İşletmelerin halkla ilişkilerinde göz ardı ettiği gruplar ve sonuçları

1994

Karakoç, Nihat

İşletmelerin etkileşimde bulunduğu ya da bulunabileceği gruplar bir bütündür. Bu gruplardan bazılarının önemli sayılıp (tüketiciler, aracılar vb.) bazılarının göz ardı edilmesi, halkla ilişkiler çabalarının etkinliğini düşürmektedir. Bu çalışmada halkla ilişki erde hedef kitleyi oluşturan gruplar gücü incelenmiştir. Konuyla ilgili otel işletmelerinde yapılan araştırma sonuçları değerlendirilerek öneriler getirilmiştir. İşletmeler toplumdaki gereksinimler karşısında ortaya çıkan ve toplumun isteklerine doyurucu yanıtlar verebildikleri sürece yaşamlarını sürdürebilir kuruluşlardır. Toplumdaki eğitim ve demokratikleşme düzeyinin yükselmesi, teknolojinin baş döndürücü bir hızla gelişmesi ve artan rekabet koşulları; işletmelerle etkileşimi olan toplumdaki grupların sayısını, isteklerini ve bu istekleri işletmelere kabul ettirme gücünü artırmıştır . Günümüzdeki işletmeler çeşitli çıkar grupları , bu grupların temsilcileri ve genel olarak toplumun çıkarını koruyan kurumlar tarafından adeta kuşatılmıştır. Bu gruplar ve kurumlar üyelerinin ya da toplumun etmeler karşısındaki çıkarlarını korumak ve sorunlara karşı duyarlılık beklemektedirler. İsteklerine karşı duyarsız kalan işletmeleri çeşitli işlem ve eylemleri ile olumsuz biçimde etkileyebilmektedirler.

İşletmeler, Halkla ilişkiler, Gruplar ve sonuçlar

Karakoç, N. (1994). ''İşletmelerin halkla ilişkilerinde göz ardı ettiği gruplar ve sonuçları''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(1), 69-75.