Akut serebral tromboz'larda tromboelastografik (T.E.G.) inceleme

1976

Pehlivan, Nevzat

Bu çalışmada akut serebral tromboz geçiren 27 vaka ile 20 normal şahısta tromboelastografi metodu ile koagülasyon mekanizması grafik olarak incelenmiş ve matematiksel olarak değerlendirilmiştir. H. Hartert'in normal değerlerine göre 1. gün 27 vakanın % 76 sı hiper, % 12 si iso, % 12 si hipokoagülahilite hali göstermişlerdir. 7. gün ise 27 vakanın % 91.4 ü hiper, % 8.6 sı isokoagülabilite hali göstermiş olup hipokoagülahilite hali tespit edilmemiştir. Bizim 20 normal kişide elde ettiğimiz normal değerlere göre ise 1. gün 27 vakanın % 56 sı hiper, % 36 sı iso, % 8 i hipokoagülahilite, 7. gün % 56.5 u hiper, % 13 ü iso, fc 30.5 u hipokoagülahilite hali göstermişlerdir. Bizim 20 normal kişide elde ettiğimiz ortalama T.B.G. değerleri ile H. Hartert'in normal değerleri arasında farklılık bulunmuştur. Bu farklılığın toplumun yapısal özellikleri, beslenme, bazı ilaçlara karşı alışkanlık örneğin aspirin alımı gibi faktörlerin etkisine bağlı olabileceği düşünülmüştür. Ancak her iki normaldeğerlere göre yapılan kıyaslamada 1. günkü hiperkoagülabilite oranlarında anlamlı bir fark bulunamamıştır (Kritik Oran, K.O. =1.47, p > 0.05). 7. günkü hiperkoagülabilite oranlarında ise anlamlı bir fark bulunmuştur (Kritik Oran, K.O. =2.85, p < 0.05).

Akut serebral tromboz, Tromboelastografik (T.E.G.) inceleme, Nöroloji

Pehlivan, N. (1976). Akut serebral tromboz'larda tromboelastografik (T.E.G.) inceleme. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.