Cognitive epistemology in redefining knowledge

Yükleniyor...

Kurum Yazarları

Süreli Yayın başlığı

Süreli Yayın ISSN

Yayınevi

Özet

A careful analysis of knowing/knowledge of mind exhibits that there are two main distinct epistemic axes, namely knowing and knowledge axes, which should be considered together. They make up four different epistemic cases, and this framework contains the whole subject-domain of cognitive epistemology, which is a part of cognitive philosophy. On the other hand, epistemic gaps, appearing in this area, pave the way for some significant problems.
Zihni bilmeye/zihnin bilgisine ilişkin dikkatli bir çözümleme, bu bilme/bilgi etkinliğinin temelindeki iki ana bilgisel eksenin belirlenmesini, dahası, bu eksenlerin bir arada incelenmesi gerekliliğini gözler önüne serer. Bu eksenler, yani bilme ekseni ile bilgi ekseni, birlikte, dört farklı bilgisel durumun ortaya çıkmasına neden olurlar ve oluşturdukları bu bağlam, bilişsel felsefenin bir alt alanı olan bilişsel epistemolojinin tüm sorun/konu alanını bütünüyle kuşatır. Bu alanda ortaya çıkan önemli sorunların gerisindeyse, bu çerçevenin kaçınılmaz olarak barındırdığı "bilgisel boşluk/kopukluk" yatmaktadır.

Anahtar kelimeler

Cognitive philosophy, Cognitive epistemology, Knowing axis, Knowledge axis, The first-person perspective, The third-person perspective, Knowledge of the existence of mind, Knowledge of the nature of mind, Epistemic gap, Bilişsel felsefe, Bilişsel epistemoloji, Bilme ekseni, Bilgi ekseni, Birinci-tekil-kişi perspektifi, Üçüncü-tekil-kişi perspektifi, Zihnin varoluşunun bilgisi, Zihnin/bilincin doğasının bilgisi, Epistemik boşluk

Alıntı

Kutlusoy, Z. (2008). “Cognitive epistemology in redefining knowledge”. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 10, 39-43.

Koleksiyonlar