Levinas’ın Spinoza eleştirisi üzerine bir irdeleme

2019-09-30

Elmas, Mehmet Fatih

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışmada Levinas’ın Spinoza hakkında eleştirileri zerine kısa fakat kuşatıcı bir irdeleme sunulmaktadır. unun için ncelikle ‘Levinas’ın Spinoza leştirisi’ alt başlığında Levinas’ın Spinoza’sı serimlenmekte ve sonrasında ‘Levinas’ın Spinoza’sına Karşı Spinoza’ başlığıyla eleştiriler zerine derinleşilmeye çalışılmaktadır. u aralıkta yazının bağlamını belirleyen ontoloji ve etik arasındaki ilişkidir. Levinas kendisini bir ontoloji olarak sunan fakat asıl olarak etik bir iddiaya sahip olan; doğallaştırdığı Tanrı tasarımıyla mutlak bir d ş nce ve din hareketi olarak nitelediği Spinozacılığı ilk felsefe olarak etik ğretisi karşısında hesaba çekmektedir. O bu iddialarını Spinoza’nın Yahudilik ve felsefe hakkındaki savlarından faydalanarak temellendirmeye girişmektedir. Yazıda Levinas’ın zellikle felsefi yorumları karşısında Spinozacı fikirlerin konumunu netleştirmek zere bir giriş yapılması hedeflenmektedir.
In this article a brief but comprehensive examination of Levinas’ critique of Spinoza is presented. For this purpose first Spinoza as received by Levinas is exposed under the subtitle of ‘Levinas’ Critique of Spinoza’ and then Levinas’ criticisms are extensively dealt with ‘Spinoza Contra Levinas’s Spinoza’. Inter alia, the relationship between ontology and ethics determines the main focus of this article. Levinas judges Spinozism, he describes it as a form of absolute thought and religious movement with his design of God “naturalized” from the vantage point of “ethics as the first philosophy”. Levinas attempts to justify his theses by drawing on Spinoza’s claims on Judaism and philosophy. In this essay it is intended an introductory account of the position of Spinozist ideas against Levinas’ philosophical commentary particularly.

Ontoloji, Etik, Conatus, Arzu, Vicdan, Ontology, Ethics, Conatus, Desire, Conscience

Elmas, M. F. (2019). "Levinas’ın Spinoza eleştirisi üzerine bir irdeleme". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 18(2), 530-548.