Küfler, küf toksinleri ve kanatlı kümes hayvanlarının beslenmesi

1993

Küfler, genellikle bitki ve hayvan dokuları üzerinde yaşayan ve bunlara tozlu, lifli bir görünüş veren saprofit karakterli mantarlara verilen bir grup adıdır. Küfler, yemlere topraktan, havadan, depolardan, hasat, taşıma ve işleme sırasında bulaşmakta ve uygun koşullarda hızla gelişip çoğalmaktadırlar. Küflerin zararlı etkilerini sürdürmeleri çevre koşullarına bağlıdır ve insan veya hayvanlarda doğrudan ve ikincil metabolitleri olan mikatoksinler yoluyla hastalıklara veya verim azalmalarına neden olurlar. Küfler ve küf toksinleri kümes hayvanlarında gelişme bozukluklarına, canlı ağırlık kaybına ve yumurta veriminde düşme gibi oluşumlara neden olurlar. Yem ve yem hammaddelerinin küflerle bulaşmalarını önlemek olanaksızdır. Ancak, bunların gelişip çoğalmalarını önleyecek ortam koşulları oluşturularak zararlı etkilerinden kurtulmak mümkündür.
Moulds are a group of fungus generalIy living on the planı and animal tissues and seeming as dusty-jibrous on these tissues. The contamination of feed by moulds occur from soil, air and store during the harvesting, transporıing, storing and grow rapidly under conveninent conditions. The fact that the going on the harmful effects of moulds depend on medium conditions and cause diseases in human or animals directly and by means of seconder metabolities. The moulds and their mycotoxins are an important reason of growing malformation, decreasing of liveweight increase and egg yields. The prevent of the feed and feed raw material from mould contamination is impossible. However, it is possible to avoid from their harmful effects to prevent growing of them by unconveninent medium condition.

Küf, Küf toksinleri, Kümes hayvanları, Moulds, Mould's toxins and poultry nutrition

Kundakçı, A. ve Ak, İ. (1993). "Küfler, küf toksinleri ve kanatlı kümes hayvanlarının beslenmesi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1), 231-251.