1988

In this study, the significance of SGOT and LDH enzyme levels in the differential diagnosis of traumatic pericarditis and myocarditis in the cattle were investigated. For this purpose, SGOT was determined by modified "Reitman-Frankel" method and LDH by modified "Cabaud-Wroblewski" method in plasma of 8 cattle which are suspected to have traumatic pericarditis and 12 clinically normal cattle. The degenerations were examined on the pericards and myocards of the animals which were sent to slaughter. It was determined that in the cases of traumatic pericarditis SGOT was 111.75 ± 12.73 U/ml. and LDH was 3100 ± 32.46 U/ml. respectively, and in the cases of traumatic myocarditis the former was 170.25 ± 14.50 U/ ml. and the latter was 5310 ± 352.27 U/ml. As a conclusion, it was observed that SGOT and LDH might be significant in the differential diagnosis of pericarditis and myocarditis.
Bu çalışmada, sığırlarda Perikarditis traumatika ve Myokarditis traumatika olaylarının ayırıcı tanısında SGOT ve LDH enzim aktivite düzeylerinin önemi araştırılmıştır. Bu amaçla, 8 adet Perikarditis traumatika şüpheli ve 12 tane klinik olarak normal sığırların plazmalarında modifiye "Reitman-Frankel" metodu ile SGOT'nın ve modifiye "Cabaud-Wroblewski" metodu ile LDH enziminin aktiviteleri ölçülmüştür. Kesime gönderilen hayvanlarda perikard ve myokarddaki bozukluklar incelenmiştir. Perikarditis traumatika olaylarında SGOT 111.75 ± 12.73 U/ml., LDH 3100 ± 82.46 U/ml ve Myokarditis traumatika olaylarında SGOT 170.25 ± 14.50 U/ml, LDH 5310 ± 352.27 U/ml. düzeyinde saptanmıştır. Sonuç olarak, perikarditis ve myokarditis olaylarının ayırıcı tanısında SGOT ve LDH'ın önemli olabileceği gözlenmiştir.

Sığır, Perikarditis ve myokarditis traumatika, SGOT, LDH, Cattle, Traumatic pericarditis and myocarditis

Batmaz, H. (1988). “Sığırlarda perikarditis ve myokarditis traumatika'nın ayırıcı tanısında sgot ve ldh enzim düzeylerinin önemi üzerine deneysel araştırmalar (I)”. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 7(1-2-3), 1-5.