Petrol içeren atık suların arıtılabilirliği ve arıtım sisteminin tasarlanması

2019-03-04

Bursa Uludağ Üniversitesi

Petrol içeren atık sular, kaynağına bağlı olarak, askıda ve çözünmüş katı madde, organik tuzlar, yağ ve gres, alifatik ve aromatik hidrokarbonlar, sülfitler ve metaller gibi oldukça karmaşık bir bileşime sahiptir. Bu içeriği nedeni ile toprak, su, hava ve insan hayatına karşı bir tehlike oluşturmaktadır. Bu nedenle, petrol atık suyu arıtımı acil çözüm gerektiren bir problem haline gelmiş olup, arıtım teknikleri konusundaki çalışmalar son zamanlarda hız kazanmıştır. Petrol içeren atık suyun arıtılması için elektrokimyasal arıtım, membran filtrasyonu, biyolojik arıtım, hibrit teknolojiler gibi pek çok yöntem uygulanmaktadır. Elektrokimyasal arıtım, membran filtrasyonu, biyolojik arıtım, hibrid teknolojiler bu yöntemlerden bazılarıdır. Bu çalışmanın amacı, bir akaryakıt depolama tesisinden kaynaklanan atık suların kimyasal arıtılabilirliğini belirleyerek, deşarj limitlerini sağlayacak bir kimyasal ve biyolojik arıtma sistemini tasarlamaktır. Araştırma sonuçlarına göre asit kraking, çözünmüş hava flotasyonu ve aktif çamur sisteminden oluşan arıtma sisteminin ardından KOİ giderim verimi %94, askıda katı madde giderim verimi %96 ve yağ gres giderim verimi %98 olarak tespit edilmiştir.
The oily wastewater depending on the source, has a very complex composition, such as suspended and dissolved solids, organic salts, oil and grease, aliphatic and aromatic hydrocarbons, sulfides and metals. Because of this content, it poses a danger to land, water, air and human life. Therefore, oil wastewater treatment has become a problem requiring urgent solution, and studies on treatment techniques have recently gained momentum. Many methods such as electrochemical treatment, membrane filtration, biological treatment and hybrid technologies are used for the treatment of oilcontaining wastewater. Electrochemical treatment, membrane filtration, biological treatment, hybrid technologies are some of these methods. The aim of this study is to design a chemical and biological treatment system that will provide the discharge limits by determining the chemical treatability of the wastewater from a fuel storage facility. According to the results of the research, COD removal efficiency was determined as 94%, suspended solids removal efficiency was 96% and oil grease removal efficiency was 98% after treatment with acid cracking, dissolved air flotation and activated sludge system.

Bu makale 10-12 Ekim 2017 tarihleri arasında U.Ü. Asım Kocabıyık M.Y.O. Yerleşkesi/Gemlik'te düzenlenen Ulusal Çevre, Deniz ve Kıyı Kirliliği Sempozyumu'nda (UCEDKKS-2017 Bursa) sunulmuş ve yeniden değerlendirilmiştir.

Petrol atık suyu, Hidrokarbon, Atık su arıtımı, Oily wastewater, Hydrocarbon, Wastewater treatment

Nalbur, B. E. ve Karaelli, E. (2019). "Petrol içeren atık suların arıtılabilirliği ve arıtım sisteminin tasarlanması". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(1), 231-242.