1989

Kliniğimizde daha önce yapılmış bir çalışmada neonatal sepsisli hastalardan üretilen bakterilerin antibiogramlannda Cefotaxime, Ceftriaxone, Amoxicillin + Clavulanic acid ve Amikacin'e karşı duyarlılık oranlarının çok yüksek olduğu belirlenmişti. Daha önce kliniğimizde neonatal sepsis tedavisinde kullanılan Cefazolin ve Tobramycin ve yukarıda sözü geçen antibiyotiklerin değişik kombinasyonlarının kullanılması ile ölüm oranlarının karşılaştırılması planlandı. Kliniğimizde neonatal sepsis tanısı ile yatırılan 132 olgu rastgele örnekleme ile 4 gruba ayrıldı. Bunlara sırasıyla şu antibiotik kombinasyonları başlandı. 1. Grup: Cefazolin + Tobramycin, 2. Grup: Cefotaxime + Amikacin, 3. Grup: Ceftriaxone + Amikacin, 4. Grup: Amoxycillin + Clavulanic acid ve Amikacin. Yaş, cins, ağırlık ve klinik özellikleri farksız olan bu gruplar ölüm oranları yönünden karşılaştırıldı. Üçüncü grupta ölüm oranı 1. ve 4. gruba göre anlamlı olarak düşük bulundu. Bu bulgularla neonatal sepsis ön tanısı konan olgu/ara başlangıç antibiyotik kombinasyonu olarak Ceftriaxone + Amikacin başlanmasının daha uygun olacağı kanısına varıldı.
The bacteria isolated from the blood cultures of the patients with neonatal sepsis were found to be susceptible to Cefotaxime, Ceftriaxone, Amoxicillin + Clavulanic acid and Amikacin in our previous study. For that reason we have decided to compare the effects of some combination of above mentioned antibiotics on the mortality rate of neonatal sepsis. Cefazolin and Tobramycin, our old antibiotic combination, were given to the control group. Totally 132 cases with neonatal sepsis were randomly divided into four groups and received following combinations: Group 1: Cefazolin + Tobramycin, Group· 2: Cefotaxime + Amikacin, Group 3: Ceftriaxone + Amikacin, Group 4: Amoxycillin + Clavulanic acid + Amikacin. The mortality rate of third group was found to be significantly lower than first and fourth group. So, it may be proposed that starting the combination of Ceftriaxone + Amikacin was suitable for neonatal sepsis.

Bu çalışma, 8-12 Ekim 1989 tarihlerinde Bursa[Türkiye]'da düzenlenen XXXlll. Milli Pediatri Kongresi'nde bildiri olarak sunulmuştur.

Yenidoğan, Sepsisi tedavisi, Antibiyotik kombinasyonları, Prospektif karşılaştırılması, Newborn, Antibiotic combinations, Sepsis treatment, Prospective comparison

Günay, Ü. vd. (1989). ''Yenidoğan sepsisinin tedavisinde kullanılan çeşitli antibiyotik kombinasyonlarının prospektif karşılaştırılması''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 16(3), 489-496.