2019-12-19

Özkızılcık, Merve
Cebesoy, Ümran Betül

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu araştırmanın amacı, tasarım temelli geliştirilen FeTeMM etkinliklerinin fen bilgisi öğretmen adaylarının problem çözme becerilerine ve entegre FeTeMM öğretimi yönelimlerine etkisini incelemektir. Çalışmanın araştırma grubunu, 2017-2018 öğretim yılı güz döneminde Ege Bölgesinde bir devlet üniversitesinde öğrenim görmekte olan 24 Fen Bilgisi öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada karma araştırma yöntemlerinden açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak ‘Yetişkinler İçin Problem Çözme Ölçeği’, ‘Entegre FeTeMM Öğretimi Yönelimi Ölçeği’ ve öğretmen adaylarının deney föyleri kullanılmıştır. Bu ölçekler, Fen Öğretimi Laboratuvar Uygulamaları I dersinde tasarım temelli geliştirilen FeTeMM etkinlikleri öncesinde ve sonrasında fen bilgisi öğretmen adaylarına uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, tasarım temelli FeTeMM etkinliklerinin öğretmen adaylarının problem çözme becerilerini ve entegre FeTeMM öğretimi yönelimlerinin anlamlı düzeyde geliştirdiği tespit edilmiştir. Bu sonuçlara dayanılarak tasarım temelli FeTeMM etkinliklerine öğretmen eğitiminde yer verilmesine yönelik öneriler getirilmiştir.
This study aims to investigate the effectiveness of design-based STEM activities on preservice science teachers’ problem-solving skills and integrated STEM teaching intentions. The study group consisted of 24 third grade pre-service science teachers who are enrolled in a mid-size public university in the Aegean region of Turkey in 2017-2018 fall semester. The study adopted an explanatory sequential design. The data were collected by Problem Solving Skills, Integrated STEM Teaching Intention Questionnaires and laboratory sheets. The questionnaires were administrated as pre-test and post-test before and after implementation of design based STEM activities in Science Teaching Laboratory Applications I course. Laboratory sheets were used in interpreting quantitative data. The results revealed that designbased STEM activities improved pre-service science teachers’ problem-solving skills and integrated STEM teaching intentions. Based on these results, suggestions are made for introducing design-based STEM activities into teacher education programs.

Bu çalışma, Uşak Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Ümran Betül CEBESOY'un danışmanlığında Merve ÖZKIZILCIK tarafından hazırlanan "Fen bilgisi öğretmen adaylarının FeTeMM'e yönelik bilişsel yapılarının problem çözme becerilerinin ve FeTeMM öğretimi yönelimlerinin incelenmesi" adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

FETEMM, Fen bilgisi öğretmen adayları, Problem çözme becerileri, FETEMM öğretim yönelimi, STEMM, Pre-service science teachers, Problem solving skills, STEM teaching intention

Özkızılcık, M. ve Cebesoy Ü.B. (2019). “Tasarım temelli FETEMM etkinliklerinin fen bilgisi öğretmen adaylarının problem çözme becerilerine ve FETEMM öğretimi yönelimlerine etkisinin incelenmesi”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 33(1), 177-203.