2009-01-17

Kaya, Güney
Dülger, Özlem
Büyükçoban, Mürsel M.

Kuduz hastalığı, Rhabdoviridae ailesinden Lyssavirus’un neden olduğu, akut seyreden ve profilaksi yapılmadığında ölümle sonuçlanan viral bir enfeksiyondur. Avrupa ülkeleri arasında Türkiye köpek ilişkili kuduz hastalığının görüldüğü, köpek ve insan populasyonu arasında sıkı bir ilişkinin bulunduğu tek ülkedir. Bildirilen kuduz olgularının 3/4’ünden fazlası köpeklerden, kalan kısmı da diğer evcil hayvanlardan kaynaklanmaktadır. Evcil hayvan kuduzu ülkenin birçok bölgesinde bildirilmiştir. Bunlara ek olarak tilkilerden kaynaklanan kuduz hastalığına ve tilkilerden sığırlara bulaşmış olan kuduz hastalığı vakalarına ülkenin batı kesimlerinde rastlanmıştır. Bölge boyunca ve dışında vahşi hayvan kuduzu ve köpek kuduzuna rastlanmaktadır. Türkiye insanda kuduz olgusunun görüldüğü birkaç Avrupa ülkesinden biri olmakla beraber son yıllarda insan kuduzu olgu sayılarında bir azalma görülmektedir. 2008 yılı Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Bursa ilinde kuduz vakası bildirilmemiştir. Nilüfer ilçesi sınırları içinde 2002–2008 yılları arasında kuduz vakasına rastlanmamıştır. Ancak kuduz riskli temas olgularında bir azalma meydana gelmemiştir. Kuduz hastalığı ve kuduz riskli temas olgularıyla mücadelede başarılı olabilmek için veterinerlik ve halk sağlığı hizmetleri arasında yoğun ve sürekli işbirliğinin sağlanması gerekmektedir.
Rabies is an acute viral infectious disease with the highest mortality rate. The causative agent is a neurotropic RNA virus in the family of Rhabdoviridae genus Lyssa virus. Turkey is the only European country where dog mediated urban rabies predominates, and there is close relation between dogs and the human population. More than 3/4 of all rabies cases were reported in dogs and the others observed in other domestic animals. Rabies is reported from most regions of Turkey. Additionally, there is some evidence that the fox has been a significant vector for rabies and may be responsible for increases in rabies in cattle in the west of the country. Throughout the region there is evidence for cross-border movement of rabies by both wildlife and canine vectors. While Turkey is among the few European countries where human rabies cases are reported these have been decreasing in the recent years. According to World Health Organisation 2008 data there hasn’t been any rabies cases reported in Bursa. And there hasn’t been any rabies cases reported in Nilufer Municipality between 2002–2008 years. However the numbers of the rabies risk-contact cases have not decreased. Continuous and intensive cooperation between veterinary and preventive health care sectors are required for a successful outcome for decreasing rabies and rabies risk-contact cases.

Kuduz, Rabies, Isırık, Köpek, Bursa, Dog, Dog bite

Kara, G. vd. (2009). "2001–2008 yılları arasında Bursa ili geneli ve Nilüfer İlçesinde kuduz hastalığının durumu ve bildirilen kuduz riskli ısırık vakaları". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 27 (1-2), 41-46.