2023-02-21

Çelik, Ayşe Burcu

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışmada 2500 mm uzunluk, 2059 mm yükseklik, 920 mm derinliğe sahip bir açık dikey tip soğutucu teşhir dolabının (ADSTD) enerji verimliliğini arttırmak üzere faz değiştiren malzeme (FDM) uygulanmıştır. Öncelikle geleneksel ADSTD (FDM’ siz) daha sonra ise FDM uygulanmış ADSTD (FDM’ li) üzerinde, TS EN ISO 23953 1-2 standardına göre tasarlanmış bir test odasında testler gerçekleştirilmiştir. Her iki tasarım için ADSTD içinde soğuk havanın dağılımı, raflardaki ürün sıcaklıkları, kompresörün devreye girme-çıkma periyodu, defrost süreleri ve enerji tüketim değerleri incelenmiştir. Test verileri, üç boyutlu hesaplamalı akışkanlar dinamiği yöntemi kullanılarak doğrulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, belirtilen kabin boyutlarında soğutucu teşhir dolaplarına uygulanan FDM’ nin, geleneksel dolaba göre enerji verimliliğini % 5, 1 arttırdığı görülmüştür.
In this study, phase change material (PCM) was applied to increase the energy efficiency of an open vertical type refrigerated display cabinet (OVRDC) with a width of 2500 mm, a height of 2059 mm, and a depth of 920 mm. First of all, tests were carried out on traditional OVRDC (without PCM) and then on OVRDC (with PCM) in a test room designed according to TS EN ISO 23953 1-2 standards. For both designs, distribution of cold air in the OVRDC, product temperatures on shelves, compressor on-off period, defrost times and energy consumption values were examined. The test data has been validated using by the 3D computational fluid dynamics method. According to the results, it has been observed that the refrigerated display cabinets in the specified cabinet sizes increase the energy efficiency by 5, 1 % compared to the conventional cabinets.

Açık dikey tip soğutucu teşhir dolapları, Faz değiştiren malzemeler, Üç boyutlu simülasyon, Hesaplamalı akışkanlar dinamiği, Open vertical type refrigerated display cabinets, Phase change materials, Three-dimensional computational fluid dynamics

Çelik, A. B. (2023). Açık dikey tip soğutucu teşhir dolabın faz değiştiren malzeme kullanılarak enerji verimliliğinin sayısal ve deneysel olarak incelenmesi. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.