Balıkesir'de 1935-1990 yıllan arasında şehir ve kır nüfusları

1992

Erel, T. Levent

Marmara ve Ege Bölgeleri arasında yer alan Balıkesir ili 1950'Li yıllardan itibaren ülkemizde başlayan iç göç hareketinden fazla etkilenmemiştir. İç göçe katılan nüfusun büyük kısmının yöneldiği Marmara ve Ege Bölgelerindeki İstanbul Bursa, İzmir'de yoğun bir şehirli nüfus meydana gelirken, bu büyük çekim merkezleri arasında kalması nedeniyle Balıkesir'de şehirli nüfus oranı, gerek Türkiye, gerekse Marmara ve Ege Bölgeleri ortalamasının altında kalmıştır. Balıkesir'deki şehirleşmede daha çok, ildeki kır yerleşmelerinden göç eden insan sayısı etkili olmuştur. Bununla birlikte önümüzdeki yıllarda Balıkesir'in yeni bir çekim merkezi haline gelerek, diğer illerden göç alacağı ve buna bağlı olarak şehirli nüfus oranında önemli artış meydana geleceği beklenmektedir.
The province of Balıkesir, situated between the Marmara and Aegean Regions, has not been affected to much extent from the acts of local migration which started in the Country in the early 1950's. White dense urban population has been formed in the cities of Istanbul and Bursa in the Marmara, and İzmir in the Aegean Regions which have attracted the majority of the population in the migration, the ratio of urban population in Balıkesir has been lower than the average for Türkiye and for the Marmara and Aegean Regions. The urbanization process in Balıkesir has to a large extent, resulted from the local movements of rural population in the province towards towns and cities. It is nevertheless to be expected that Balıkesir will in the years to come, attract population from surrounding provinces, to become a new center of attraction for population, and urban population in the province will increase considerably.

Şehir, KIr Nüfuslan, Population, Urban Kural

Erel, T. L. (1992). "Balıkesir'de 1935-1990 yıllan arasında şehir ve kır nüfusları". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(2), 57-70.