Süt çocukluğu çağında Serum 5' - nükleotidaz enzim aktivitesinin normal değerleri ve süt çocuğu hastalıkların ayırtedici tanısındaki önemi

1980

Bursa Üniversitesi

Safra ile itrah edilen ve bu yüzden safra enzimleri adını da alan Alkalen fosfataz ve 5 '- Nükleotidaz enzimleri 50 normal sağlıklı ve 68 hastalıklı bebekte incelendi. Normal süt çocuklarında, serum 5 '- Nükleotidaz enzim düzeyinin ortalama 5.5 İ Ü/lt olduğu saptandı. . Hasta grupların (hepato-bilier hastalıklar, sepsis, raşitizm, enfeksiyonlar, serebral travma, fizyolojik ikter) incelenmesinde: Hepatobilier sarılıklı grupta olan hastalarda, intrahepatik ve ekstrahepatik biliyer tıkanıklıklarda, 5'-Nükleotidaz enzim aktivitesinin arttığı saptandı. Bu hastalık grubunda Alkalen fosfataz değerleri de anlamlı şekilde yükselmekle idi. Diğer hastalık gruplarından, raşitik çocuklarda Alkalen fosfataz değerleri yüksek olduğu halde, 5'- Nükleotidaz değerleri normal hudutlarda bulundu. Hepatobiliyer hastalık geçiren raşitik bir çocukla, serum Alkalen fosfataz düzeyi ölçümüne nazaran, serum 5 '- Nükleotidaz enzim aktivitesi ölçümünün çok daha faydalı bilgi verip tanıya yardımcı olabileceği kanısına varıldı.
In this study normal ranges and diagnostıc value of serum 5 '- Nucleotidase and Alkaline phosphatase activities has been determined in infancy. Determinations of serum Alkaline phosphatase and 5 '- Nucleotidase activities have been carried out in 50 healthy and 68 sick childrens. In in{ants with hepatobiliary diseases serum 5 '- Nucleotidase enzyme levels are markedly elevated and are significantly different from other childhood diseases. We confirmed normal values of 5 '- Nucleotidase enzyme level 5. 5 lü!lt in childhood. Serum 5'- Nucleotidase and Alkaline phosphatase levels are raised in hepatobiliary diseases, intra and extra hepatic biliary obstructions.

Bu araştırma Ulusal Çocuk Sağlığı Kongresinde (31 Mayıs- 7 Haziran 1980, Kıbrıs) tebliğ edilmiştir.

Süt çocuğu, Serum 5, Nükleotidaz enzim, Süt çocuğu, Safra enzim, Hepatobilier

Kaçar, M. ve Meriç, N. (1980). ''Süt çocukluğu çağında Serum 5' - nükleotidaz enzim aktivitesinin normal değerleri ve süt çocuğu hastalıkların ayırt edici tanısındaki önemi''. Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 7(1-2), 1-8.