2023-07-18

Çelik, Melis

Bursa Uludağ Üniversitesi

Otoimmün hastalıkların tedavisi için birçok ilaç ve biyolojik ajan kullanılmaktadır. Bunların hedef organ veya dokularda terapötik düzeylere ulaşabilmesi için yüksek dozlarda uygulanması gerekir. Bu ise ciddi yan etkilere sebep olabilmektedir. Bu durumda alternatif yaklaşımlardan biri tolerans indükleyici özellik kazandırılmış dendritik hücre ve makrofajların sistemik ve/veya lokal uygulanması olabilir. Çalışmamızda TolDH'ler ve M2 fenotipli makrofaj oluşturulması için farklı yaklaşımların karşılaştırılması amaçlanmaktadır. C57BL/6 ve BALB/c farelerinden kemik iliğinden elde ettiğimiz dendritik hücrelere belirli konsantrasyonlarda vitamin D3, deksametazon ve A151 ODN uygulanmıştır ve CD80, CD86 yüzey ifadelerine bakılmıştır. Fare kemik iliğinden elde edilen makrofaj ve RAW.264.7 hücre hattına ise belirli konsantrayonlarda A151 ODN eklenerek CD80 ve CD86 düzeylerine bakılmıştır.Sonuç olarak kemik iliğinden türevlenen makrofajlarda A151 ODN CD80 ve CD86 düzeylerinin belirgin şekilde düşmesine neden olmaktadır. Bu sonuçlar istatistiksel olarak da anlamlı bulunmuştur. Dendritik hücrelerde ise vitamin D3+deksametazon kombinasyonlarında ve A151 ODN eklenen koşullarda CD80 ve CD86 ekspresyonlarında azalma gözlenmiştir.Bu sonuçlara göre A151 ODN ile indüklenen kemik iliğinden türevlenen makrofajların ve tolerojenik hale getirilen dendritik hücrelerin otoimmün hastalıklarda terapötik tedavi yöntemi olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Many drugs and biological agents are used for the treatment of autoimmune diseases. To achieve therapeutic levels in target organs or tissues, they need to be administered in high doses, which can lead to serious side effects. In such cases, one alternative approach could be the systemic and/or local administration of dendritic cells and macrophages with induced tolerance-inducing properties. In our study, we aim to compare different approaches for the generation of TolDHs (tolerogenic dendritic cells) and M2 phenotype macrophages. Dendritic cells derived from the bone marrow of C57BL/6 and BALB/c mice were treated with specific concentrations of vitamin D3, dexamethasone, and A151 ODN, and the expression of CD80, CD86, and CD11c markers was examined. Macrophages and the RAW.264.7 cell line were treated with specific concentrations of A151 ODN, and the levels of CD80 and CD86 were assessed.As a result, A151 ODN treatment significantly reduced the levels of CD80 and CD86 in bone marrow-derived macrophages. These results were found to be statistically significant. In dendritic cells, a decrease in CD80 and CD86 expressions was observed with vitamin D3+dexamethasone combinations and under conditions where A151 ODN was added. Based on these results, it is may be suggested that A151 ODN-induced bone marrow-derived macrophages and tolerogenic dendritic cells could be used as a therapeutic treatment approach in autoimmune diseases.

Vitamin D3, Deksametazon, A151, TolDH, Makrofaj, Dexamethasone, Macrophage

Çelik, M. (2023). Tolerans indükleyici antijen sunan hücrelerin oluşturulması için farklı yaklaşımların karşılaştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.