Karadağ, Engin
Baloğlu, Nuri
Kaya, Sedat

Bu çalışmada okul yöneticilerinin eğitim felsefesi akımlarını benimseme düzeyleri saptanmaya çalışılmıştır. Tarama modelinde betimsel bir çalışma olan bu araştırmanın evreni, 2007-2008 öğretim yılında İstanbul ili Tuzla ilçesindeki ilk ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan 90 okul yöneticisinden oluşmaktadır. Çalışmada evrenin dar olması nedeniyle örnekleme yoluna gidilmemiştir. Veri toplama aracı olarak Ekiz (2005) tarafından geliştirilen Eğitim Felsefesi Benimseme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde puanların frekans (η), yüzde (%) ve ortalama (X) değerlerinden yararlanılmıştır. Grup görüşleri arasındaki farkları belirlemek için t-testi, Many Whitney-U ve Kruskal Wallis-H testi teknikleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular literatüre dayalı olarak tartışılmıştır.
In this study, school managers’ acception level of education philosophies were defined by their opinons. The research was designed in survey model. Ninety primary and secondary school managers took part in sampling group in Tuzla/Istanbul in 2007-2008 academic year. Data were collected with Education Philosophies Defining Scale. The scale was developed by Ekiz (2005). In the analyze process of data were used frequency (η), percent rate (%) and arithmetic meaning (X) values of scores. To define differentations between group opinons, ttest, Whitney-U and Kruskal Wallis-H technigues were used. Findings were discussed based on the literature.

Eğitim felsefesi, Okul yöneticisi, Education philosophies, School managers

Karadağ, E. vd. (2009). "Okul yöneticilerinin eğitim felsefesi akımlarını benimseme düzeylerine ilişkin ampirik bir çalışma". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 12, 181-200.