Akciğerin dev kist hidatiği

Şen, Tolga Altuğ
Kundak, Afşin
Ovalı, Fahri

Kist hidatik hastalığı, Türkiye’de ve dünyada insan ve hayvan sağlığını tehdit eden paraziter bir hastalıktır. Parazit başta karaciğer ve akciğer olmak üzere tüm organ ve dokularda giderek büyüyen kistlere yol açar. Çocuklarda en sık yerleştiği organ akciğerdir. Akciğerin elastik dokusundan dolayı büyük boyutlara ulaşır ve daha erken dönemde tanınır. Akciğer kist hidatik hastalığının tanısında radyolojik görüntüleme, özellikle tomografi önemlidir. Bu yazıda akciğer kist hidatik hastalığı tanısı alan altı yaşında bir erkek hasta, akciğer grafide yer kaplayan homojen görünümlerin ayırıcı tanısında kist hidatik hastalığının düşünülmesi gerektiğini vurgulamak amacı ile sunulmuştur.
Hydatid cyst disease is a parasitory disease affecting public health and animals health unfavorably both in Turkey and worldwide. Hydatid cyst may invade all organs mainly liver and lung which leads to huge cysts. In children lungs were the primarily affected organs. Since the lung tissue is more elastic, more larger cysts formed in it which gives the chance of early diagnosis. In that study we present a six years old male patient, who had posterior-anterior chest X-ray suspicious for the hydatid cyst disease.

Kist hidatik, Akciğer, Hydatid cyst, Lung

Melek, H. vd. (2008). "Akciğerin dev kist hidatiği". Güncel Pediatri, 6(1), 40-42.