Mahrem bulamaması durumunda kadının haccı meselesi

1998

Et-Tahavi, Ebu Ca'fer

Tahâvî, önce kadının mahremsiz olarak hangi şartlarda yolculuk yapabileceğine değinmekte; bu konuda yedi farklı görüşe yer vermekte ve bunların sünnetten delillerini zikretmektedir: 1. Mesafeye bakmaksızın kadının mahremsiz yolculuk yapamayacağını kabul edenler: Tahâvî dedi ki: Bazı âlimler, sefer mesafesi yakın veya uzak olsun kadının, yanında mahremi olmadan yolculuk yapamayacağı görüşüne sahip oldular ve delil olarak da şu hadisleri ileri sürdüler: a) Yûnus b. Abdî’l-A‘lâ Süfyân b. Uyeyne’den, o Amr’dan, o da İbn Abbâs’ın kölesi Ebû Ma‘bed’den îbn Abbâs (r.)’m şöyle dediğini işitti: Allah Rasûlü (s.) insanlara sunduğu bir hutbesinde şöyle buyurdu: “Bir kadın, yanında mahremi olmadan yolculuk yapamaz (yapmasın), yine mahremi yokken, onun yanma hiçbir erkek giremez (girmesin).” Bunun üzerine bir adam kalktı ve dedi ki: Ey Allah’ın Rasûlü ! Ben şu şu gazvelere yazıldım, fakat ailemle haccetmek de istiyorum. Allah Rasûlü de ona “Sen ailen ile haccını eda et!” dedi.

Bu çalışma, Tahâvî (321/933)’nin “Şerhu Ma'ani'l-Asâr" adlı eserinin “Menâsikü’l-Hac" kitabı içinde yer alan ilk babın çevirisidir.

Hac, Kadın, Sefer mesafesi, Mahrem, Berîd

Et-Tahavi, E. C. (1998). "Mahrem bulamaması durumunda kadının haccı meselesi". çev. Recep Cici. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 7(7), 651-659.