İşletmelerde kişi değerlemede psikoteknik

1982

Erdoğan, İlhan

İşletmelerde insan unsurunun önemi günümüzde giderek daha iyi anlaşılmakta ve yöneticilerin dikkati insana ilişkin konular üzerinde giderek daha fazla yoğunlaşmaktadır. Son yıllarda yapılan birçok bilimsel çalışma ve araştırma, işletmelerin varlığının, başarı, rekabet gücü ve etkinliğinin sahip oldukları insan gücünün bilgi ve yeteneklerine doğrudan bağlı bulunduğunu ortaya koymuştur. Bu tür araştırmaların ortaya çıkardığı bir diğer gerçek de işgörenlerin üretkenliğinin ve yaratıcılığının uygun işletme ortamlarında geliştiği ve artığıdır. Buna karşın, uygun olmayan ortamlarda işgörenlerin çalışma arzu ve heyecanlan azalmakta, mutsuz ve tedirgin bir çalışma ile de yeterince üretken ve yaratıcı olmaktadırlar. Bu nedenle, işgörenlerin işe alınmalarında, eğitilmelerinde; şe yerleştirmelerinde ve yükseltmelerinde özelliklerine ve yeteneklerine uygun işlerin saptanması büyük önem taşır. Günümüzde, işle işgören arasında uyumun sağlanması üzerinde titizlikle durulan temel bir yönetim ilkesidir. Bu konuda Doç. Dr. İlhan Erdoğan tarafından kaleme alınan ve Türk işletmecilik ve yöneticilik yazınında ilk kitap sayılabilecek "işletmelerde Kişi Değerlemede Psikoteknik", iş ve işgören arasındaki uygunluğun araştırılması ile ilgili bir tekniği tanıtan değerli bir çalışmadır. Kuramsal ve uygulamalı uzun bir çalışmanın, 10 yıla yaklaşan psikoteknik ile laboratuvarı deneyiminin, Türkçe, Fransızca ve İngilizce kitap ve makalelerden oluşan geniş bir kaynak taramasının sonucunda ortaya çıkan bu eser, kendi konusunda önemli bir gereksinimi karşılamakta ve geniş bir boşluğu doldurmaktadır.

İşletme, İşletmelerde kişi değerlemede psikoteknik, İşletmelerde insan unsuru, Başarı, İnsangücü

Erdoğan, İ. (1982). ''İşletmelerde kişi değerlemede psikoteknik''. Bursa Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(1), 279-280.