XVI. yy. Dîvân şairi Hilâlî ve şiirlerinde sosyal hayat

2004-06-01

Şanlı, İsmet

XVI. yüzyıl Osmanlı Devleti'nin siyasî, sosyal, kültürel ve ekonomik alanda zirvede olduğu bir dönemdir. Zâtî, Hayâlî, Fuzûlî, Yahya Bey, Bâkî, Nev'î gibi Türk şiirinin önemli usta şairleri bu dönemde yetişmiştir. Hayatı ve Dîvânı hakkında bilgi vermeye çalışacağımız ve şiirlerindeki sosyal hayat üzerinde duracağımız Hilâlî de bu dönem şairlerindendir.
16th cetury is a period that Ottoman State has been on the top at political, social, cultural and economic fields. Zâtî, Hayâlî, Fuzûlî, Yahya Bey, Bâkî and Nev'î who are most important expert poets lived in this period. Hilâlî who lived same period that we try to give knowledge about his life, poems and social life in his poems.

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Coşkun AK'ın danışmanlığında İsmet ŞANLI tarafından hazırlanan "Hilali Divanı (metin-çeviri-tahlil)" adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Osmanlı şiiri, Hilâlî, Sosyal hayat, Ottoman poetry, Social life

Şanlı, İ. (2004). “XVI. yy. Dîvân şairi Hilâlî ve şiirlerinde sosyal hayat”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(6), 151-173.