Surimi üretim teknolojisi

Günümüzde hızla artan dünya nüfusu beslenme sorununu da beraberinde getirmekte, bu sorun varolan ve değerlendirilemeyen kaynakların da kullanıma sunulmasını gerektirmektedir. Surimi; Japonlar tarafından geliştirilen ve 60 değişik balık türünden elde edilen, jelleştirilmiş balık hamurunun uzun süreli saklanabilmesine olanak sağlayan, ayrıca karides, yengeç türü deniz ürünlerinin protein yapısında olan işlem sonrası kalan parçalarının surimi hamuru ile karıştırıldıktan sonra benzetme işlemi yapılarak tüketime sunulan fonksiyonel protein içeriği yüksek bir üründür. Bu ürünle başta Japon ekonomisine olmak üzere A.B.D. ve Kanada ekonomisine önemli bir girdi sağlanmaktadır.
Increase in world population brings the problem of nutrition and this requires the use of known, but non-appreciate resources. Surimi is developed by Japans in order to ensure jellied tish paste, manufactured from 60 different fish type, a long shelflife. Besides, the parts which are in protein texture and remain after processing of seaproducts like shrimp, crab etc. are extruded after mixing with surimi paste. lt contains a high ratio of functional protein. Evidently, firstly japan, secondly U.S.A. and Canadian economy get a high proportion of input by this product.

Deniz ürünleri, Surimi, Sea products, Beslenme sorununu

Çetin, K. ve Yücel, A. (1993). "Surimi üretim teknolojisi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1), 207-218.