Teşvik sisteminin maden sektörüne etkileri ve güncel düzenlemeler

2016-07-31

Küreselleşme sürecinin de etkisi ile ülke ekonomilerinde önemli dalgalanmalar yaşanmaktadır. Söz konusu dengesizlikleri de gidermek adına birçok ülke üretim ve ihracata ilişkin kapasitesini, pazar payını artırmaya yönelik esnek, çok amaç ve araçlı, ekonomiye doğru zaman ve miktarda kanalize edilebilen teşvik sistemleri geliştirmişlerdir. Ülkemizde de bu çerçevede Kalkınma Planları ve Yıllık Programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda 2012 yılında Bakanlar Kurulu Kararı yayımlanmış ve ilgili karara istinaden önemli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bu kapsamda yeni teşvik sisteminin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları içeren, Bakanlar Kurulunun 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar”ı 19.06.2012 tarihinde ve söz konusu karara ilişkin 2012/1 numaralı tebliğ 20.06.2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili karar ve tebliğlere göre Türkiye’de madenler öncelikli yatırım çerçevesinde değerlendirilmiş, sektör için önemli bir destek ve gelişim faktörü olmuştur.
There are many important fluctuations in country’s economies related with globalisation’s effect. Many countries are improved new incentive system which can be insert to economy for prevent to disequilibrium and increase production capacity and improve market shares of their countries. There are made many regulations in this way by 2012 dated council of minister decision and it is stated in our country’s development plans and yearly plans. In this context, 15.06.2012 dated and 2012/3305 decision of council of minister regarding “Government Supports Related With Investments” and 2012/1 numbered decision of council of minister endured to enforcement on 20.06.2012 date with official gazette. Mining industry appraised as a preferred investment issues in Turkey according to related official decisions of government and it ensured important support and improvement factor for mining sectors.

Yatırım, Teşvik sistemi, Destek, Faiz desteği, Maden sektörü, Teşvik belgesi, Investment, Incentive system, Support, Interest support, Mining sector, Incentive certificate

Ercan, T. (2016). “Teşvik sisteminin maden sektörüne etkileri ve güncel düzenlemeler”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17(31), 323-345.