2018-11-30

Aktı, Filiz

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışmada, mezogözenekli SBA-15 silika malzemesi anilinin in-situ polimerizasyon metodu ile modifiye edilmiş ve polianilin(PANI)/SBA-15 malzemeleri elde edilmiştir. Farklı SBA-15 ve anilin miktarlarının PANI/SBA-15 malzemelerinin yapısal ve kimyasal özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Sentezlenen malzemeler X-ışını kırınım desenleri (XRD), azot adsorpsiyon/desorpsiyon izotermleri, Fourier dönüşümlü infrared (FTIR), ultraviyole görünür bölge difüz reflektans (UV-Vis-DRS) spektroskopi analizleri ve Boehm titrasyon metodu kullanılarak karakterize edilmiştir. XRD desenleri, düşük anilin miktarında SBA-15’in yapısal özelliklerinin korunduğunu göstermiştir. SBA-15’in yapısına PANI’nin katılması ile yüzey alan, gözenek hacim ve gözenek çap değerlerinin düştüğü belirlenmiştir. FTIR ve UV-Vis-DRS analizleri PANI’nin SBA-15 yapısına başarılı bir şekilde katıldığını göstermiştir. Malzemelerin baziklik miktarına SBA-15 ve anilin miktarlarının önemli ölçüde etki ettiği Boehm titrasyon analizleri ile belirlenmiştir. Sentezlenen malzemelerin yapısal ve kimyasal özellikleri göz önünde bulundurulduğunda düşük sıcaklık karbondioksit adsorpsiyonu için kullanılmaya değer olduğu düşünülmektedir.
In this work, mesoporous SBA-15 silica materials were modified by in-situ polymerization method of aniline and polyaniline(PANI)/SBA-15 materials were obtained. The effect of the different amount of SBA-15 and aniline on the textural and chemical properties of PANI/SBA-15 materials was investigated. The synthesized materials were characterized by using X-ray diffraction (XRD), nitrogen adsorption/desorption isotherms, Fourier transform infrared (FTIR), ultraviolet-visible diffuse reflectance (UV-Vis-DRS) spectroscopy analyses and Boehm titration method. XRD patterns showed that the structural properties of SBA-15 were preserved in low aniline amount. It was determined that, surface area, pore volume and pore diameter values decreased with the incorporation of PANI to the structure of SBA-15. FTIR and UV-Vis-DRS analyzes showed that, PANI successfully participates in the SBA-15 structure. It was determined by Boehm titration analyses that the amounts of SBA-15 and aniline significantly affect the basicity of the materials. Considering the structural and chemical properties of the synthesized materials, it is thought to be useful for low temperature carbon dioxide adsorption.

SBA-15, Polianilin, Sorbent, CO2 adsorpsiyonu, Polyaniline, CO2 adsorption

Aktı, F. (2018). "Düşük sıcaklık CO2 adsorpsiyonu için PANI/SBA-15 sorbentlerin sentezi ve yapısal özelliklere sentez parametrelerinin etkisi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 23(3), 261-272.