Şair matematikçi Ömer Hayyam

1984

Erdoğan, Hakkı İsmail

Bugünkü konuşmamda, elde edebildiğim dökümanlar çerçevesinde, sizlere Ömer Hayyam'ı tanıt­maya çalışacağım. Öncelikle, bir matematikçi olmama rağmen, neden böyle bir konuyu seçtiğimi söylemek istiyorum. Her batılı bilim adamı , literatürde, yaptığı bilimsel çalışmalarıyla anılır . Oysaki bilime pek çok katkısı olan birçok şarklı kimselerin literatürde adları geçmediği gibi, yaptığı çalışmalar da, garplı bilimcile­ rin-onların bilime katkısıymış gibi- söylenir. Işte ben bugün hiç değilse böyle şarklı bilim adamını, bugü­ ne kadar NEWTON ve diğer ünlülere ait olduğunu zannettiğiniz bir çok çalışmaların gerçek sahibi olduğunu çeşitli yabancı kaynaklara istinaden açıklayacağım. lsteğim odur ki bilimsel çalışmalar gerçek sa­ hiplerinin ismi ile anılsın .

Ömer Hayyam, Matematik

Erdoğan, H. İ. (1984). "Şair matematikçi Ömer Hayyam". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 1(1), 167-170.