Taklit ürüne yönelik tutum ölçeği geliştirme çalışması

Künye, Neslihan
Kan, Adnan

Bursa Uludağ Üniversitesi

Taklit ürün pazarı son yıllarda küresel ticarette hızla büyüyen sektörlerden biri haline gelmektedir. OECD verilerine göre küresel ticarette taklit ürünlerin sahip olduğu oranların giderek arttığı görülmektedir. Bu doğrultuda şirketlerin, bu alanda çalışma yapan araştırmacı, akademisyenlerin üzerine eğildiği bir konu olmuştur. Tüketicilerin satın alma kararında satın alma niyetleri önemli bir paya sahiptir. Dolayısıyla tüketicilerin taklit ürün satın alma niyetleri değerlendirildiğinde bu, taklit ürüne yönelik sahip oldukları tutumlara bağlıdır. Diğer yandan tüketici davranışı alanına bakıldığında tüketicinin satın alma niyeti/davranışı konusunda tüketici kitlesindeki kültürel faklılıkların oldukça etkili olduğu görülmektedir. Bu farklılıklar dikkate alındığında, taklit ürün konusunda gerçekleştirilen ölçeklerin ülkemizde yer alan tüketici kitlesine uyum göstermesi ve ölçeğin amacına hizmet etmesi düşünülmüş ve bu çalışmanın ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu amaç doğrultusunda bu çalışmada 608 örneklemden elde edilen veriler neticesinde 24 maddeden oluşan 5 faktörlü bir yapı elde edilmiştir. Bu yapının iç tutarlık katsayısı 0.876 ve KMO değeri 0.917 olup faktörlerin açıkladığı toplam varyans oranı 58.261 olarak tespit edilmiştir. Taklit ürün pazarı son yıllarda küresel ticarette hızla büyüyen sektörlerden biri haline gelmektedir. OECD verilerine göre küresel ticarette taklit ürünlerin sahip olduğu oranların giderek arttığı görülmektedir. Bu doğrultuda şirketlerin, bu alanda çalışma yapan araştırmacı, akademisyenlerin üzerine eğildiği bir konu olmuştur. Tüketicilerin satın alma kararında satın alma niyetleri önemli bir paya sahiptir. Dolayısıyla tüketicilerin taklit ürün satın alma niyetleri değerlendirildiğinde bu, taklit ürüne yönelik sahip oldukları tutumlara bağlıdır. Diğer yandan tüketici davranışı alanına bakıldığında tüketicinin satın alma niyeti/davranışı konusunda tüketici kitlesindeki kültürel faklılıkların oldukça etkili olduğu görülmektedir. Bu farklılıklar dikkate alındığında, taklit ürün konusunda gerçekleştirilen ölçeklerin ülkemizde yer alan tüketici kitlesine uyum göstermesi ve ölçeğin amacına hizmet etmesi düşünülmüş ve bu çalışmanın ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu amaç doğrultusunda bu çalışmada 608 örneklemden elde edilen veriler neticesinde 24 maddeden oluşan 5 faktörlü bir yapı elde edilmiştir. Bu yapının iç tutarlık katsayısı 0.876 ve KMO değeri 0.917 olup faktörlerin açıkladığı toplam varyans oranı 58.261 olarak tespit edilmiştir.
The counterfeit product market has become one of the fast-growing sectors in global trade in recent years. According to OECD data, it is seen that the rates of counterfeit products in global trade are increasing. Accordingly, it has been a subject that companies focus on researchers and academics working in this field. Consumer intentions have an important share in the purchasing decision. Therefore, when the intentions of consumers to purchase counterfeit products are evaluated, this depends on their attitudes towards the counterfeit product. On the other hand, when looking at the consumer behavior field, it is seen that the cultural differences in consumer mass are very effective in consumer intent and behavior. When these differences are taken into consideration, it is thought that the scales performed on the counterfeit product will adapt to the consumer mass in our country and serve the purpose of the scale, and this led to the emergence of this study. For this purpose, as a result of the data obtained from 608 samples, a 5-factor structure consisting of 24 items was obtained in this study. The internal consistency coefficient of this structure is 0.876 and the KMO value is 0.917, and the total variance rate explained by the factors is determined as 58.261. When the study results are evaluated, it can be said that this scale developed to determine the attitudes of consumers towards the counterfeit product is a valid and reliable measurement tool.

Taklit ürün, DFA, Tutum ölçeği, Ölçek Geliştirme AFA, Counterfeit goods, CFA, Attitute scale, Scale development, EFA

Künye, N. ve Kan, A. (2020). "Taklit ürüne yönelik tutum ölçeği geliştirme çalışması". Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 39(1), 71-103.