Pott hastaliğında BT'nin yeri

1989

Vertebra tüberkülozunda kemik ve yumuşak doku tutulumu düz röntgenogramlarda gösterilirken, medüller kanalın durumu myelografi ile demonstre edilir. BT ve BT-myelografi kontrast rezolüsyonunun yüksek olması ve tomografi özelliği nedeniyle kemik lezyonların, yumuşak doku tutulumunu, yumuşak doku kalsifikasyonu ve medüller kanalın durumunu daha iyi gösterir. Çalışmamızda onbir vertebra tüberkülozu olgusu düz röntgenogramlar, konvansiyonel myelografi ve BTmiyelografi ile incelenmiş ve bu yöntemlerin tam özellikleri değerlendirilerek tanıda düz röntgenogramlardan sonra BTnin ve gerekli olgularda BT-miyelografinin yapılmasının yararlı olduğu kanısına varılmıştır.
Conventional radiography, myelograplıy and CT seans of II patients with Pott's disease were evaluated retrospectively. As known in Pott's disease, vertebral body destruction and medullary compression, and in some instances soft tissue swelling can be demonstrated by conventional radiographs and myelographies. But in addition to all above, CT seans demonstrated posterior element involvement in four patients, soft tissue swelling and extension in all and calcifications in eight patients. The relationship between medullary canal and soft tissue components were seen conspicuously. In this study we haven't seen any superiority of conventional techniques on CT other than longitudinal orientation.

Bu çalışma, Xl. Ulusal Türk Radyoloji Kongresinde bildiri olarak sunulmuştur.

Pott hastalığı, BT, Pott's disease, CT

Adapınar, B. vd. (1989). ''Pott hastaliğında BT'nin yeri''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 16(2), 239-246.