Zanamivir, enfluenza tedavisinde yeni bir ilaç

Enfluenza insanlar için en önemli hastalıklardan birisidir. Enfluenza enfeksiyonu her yıl tüm dünyada anlamlı derecede mortalite ve morbidite nedenidir. Enfluenzanın özel tedavisi yoktur. Enfluenza virüsünün yüksek mutasyon yeteneği nedeniyle bağışıklama çalışmaları tam başarılı olmamaktadır. Üç kıtada yapılan araştırmalar yeni ilaç olan zanamivir'in hastalığın ilk üç günü içinde alınırsa yararlı olacağı bildirilmiştir.
lnfluenza is one of very important diseases of human beings. Influenza infection causes significant morbidity and mortality each year all over the World. There is not specific treatment of influenza. Because of high mutation ability of influenza virus, immunization effort are not properly successful. The studies made in three continents for treatment of influenza have revealed that new drug zanamivir will be beneficial if taken in the first three days of illness.

Enfluenza, Zanamivir, Influenza, Relenza

Gülesen, Ö. (2000). "Zanamivir, enfluenza tedavisinde yeni bir ilaç". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 26(3), 117-119.