2023-09-29

Özki, Hasan

Bursa Uludağ Üniversitesi

Sporcularda performans gelişimlerini değerlendirmede kalp atım hızı değişkenliği (KHD) değerleri yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı; 13-18 yaş arası orta/uzun mesafe olan genç atletlerin yüksek (1750 m) ve alçak (~ deniz seviyesinde) irtifalarda sürekli yüklenme yöntemiyle yapılan 3000m koşu ve koşu sonrası toparlanmada KHD’nin zaman ve frekans parametrelerini incelemektir. Farklı irtifada yapılan koşu ve toparlanmada KHD incelenerek, atletlerin daha iyi antrene edilmeleri konusunda antrenörlere ve spor bilimcilere katkı sağlanacağı düşünülmektedir. Araştırmaya düzenli olarak orta/uzun mesafe antrenmanı yapan toplam 19 sporcu (yaş= 14.8 ± 1.3 yıl, ağırlık = 52.7 ± 9.1 kg, boy = 164.4 ± 6.6 cm) gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcıların KHD 3000m sürekli ve maksimal koşu öncesi sırtüstü uzanır pozisyonda 10dk. (Test 1), jogging ve ekstremitelere yönelik dinamik germe hareketleri içeren genel ısınmada 12 dk. (Test 2), 3000m koşu süresince (Test 3) ve koşu sonrası toparlanmada 10 dk. sırtüstü yatarak pasif dinlenme esnasında (Test 4) alındı. Çalışmalar öncesinde katılımcıların Hazırbulunuşluk Anketi (EGZ+) ve Brunel Ruh Hali Ölçeğini doldurmaları sağlandı. Araştırmaya katılan sporcuların testler öncesi SECA 216 cihaz ile boyları, Tanita BC418 vücut kompozisyonu analizörü ile kilo ve vücut yağ oranları belirlendi. Katılımcıların her birine testler öncesi Polar V800 cihazı ve Polar H10 göğüs kemeri cihazı takılarak KHD ölçümleri yapıldı. Elde edilen verilerin analizi Kubios KHD analizör yazılımı (Kuopio, Finlandiya) ve SPSS Windows 27.0 (SPSS Inc, Chicago, ABD) istatistik programlarında yapıldı. Sonuç olarak, farklı irtifalarda 13-18 yaş arası genç atletlerin yaptığı 3000m sürekli koşunun kalp atım hızı değişkenliklerine akut etkileri farklılık gösterdiği söylenebilir.
Heart rate variability (HRV) values are used extensively in evaluating the performance development of athletes. The aim of present study was to examine HRV during running and recovery after running of 3000 m continuous loading method at high (1750 m) and low (~ sea level) altitudes of young middle/long distances athletes aged 13-18. It is thought that by examining HRV in running and recovery at different altitudes, it will contribute to coaches and sports scientists in better training of athletes. A total of 19 athletes (age = 14.8 ± 1.3 years, weight = 52.7 ± 9.1 kg, height = 164.4 ± 6.6 cm) who regularly do middle/long distance training, voluntarily participated in the research. Participants' HRV was measured before 3000m continuous and maximal running in the supine position for 10 minutes (Test 1), 12 minutes in general warm-up including jogging and dynamic stretching movements for the extremities (Test 2), during 3000m running (Test 3), after running for 10 minutes lying on their back taken during passive rest (Test 4). Before the studies, the participants were asked to fill in the Exercise Readiness Questionnaire (EGZ+) and the Brunel Mood Scale. Before the tests, the height of the athletes participating in the study was determined with the SECA 216 device, and their weight and % body fat were determined with the Tanita BC418 body composition analyzer. HRV measurements were made by wearing a Polar V800 devices and a Polar H10 chest strap device to each of the participants before the tests. The analysis of the obtained data was performed using Kubios HRV analyzer software (Kuopio, Finland) and SPSS Windows 27.0 (SPSS Inc, Chicago, USA) statistical programs. In conclusion, it can be said that the acute effects on heart rate variability of 3000 m continuous running performed by young athletes between the ages of 13-18 at different altitudes was be different.

Atletizm, Koşu, Otonom sinir sistemi, Yüksek irtifa, Athletics, Autonomic nervous system, High altitude, Running

Özki, H. (2023). 13-18 yaş arası genç atletlerde yüksek irtifada yapılan 3000 m sürekli koşunun kalp atım hızı değişkenliklerine akut etkileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.