2020-10-02

Kaya, Nihat
Öz, Dilek Cantürk

Bursa Uludağ Üniversitesi

Alümina; sert, kimyasal olarak inert, yüksek erime noktasına sahip, oksidasyona, korozyona, termal ve mekanik şoklara ve aşınmaya karşı yüksek direnç gösteren bir malzeme olduğu için başta seramik endüstrisi olmak üzere elektronik, kozmetik ve sağlık gibi pek çok endüstride geniş uygulama alanı bulmaktadır. Günümüzde, teknolojinin gelişmesiyle ve üretimin artmasıyla birlikte alüminanın kullanım alanları da her geçen yıl artış göstermektedir. Üstün fiziksel ve teknik özellikleri sebebiyle endüstriyel açıdan önemli bir mineral olan alümina, genellikle boksit cevherinden Bayer prosesi ile üretilmekte ve cevherden üretim nedeniyle de safsızlıklar barındırabilmesi önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bu çalışmada, sol-jel yöntemiyle sentezlenen alümina kriyojelin 600-1300 oC aralığında farklı sıcaklıklarda kalsine edilmesiyle, endüstriyel alanda geniş bir kullanım alanına sahip alümina formuna dönüştürülmesi amaçlanmıştır. Elde edilen ürünlerin karakterizasyonu FT-IR, BET, SEM, XRD, TGA/DTA ve DSC analizleri ile yapılmış ve alüminanın fizikokimyasal özellikleri ile faz geçişleri incelenerek, kalsinasyon sıcaklığının son ürünün yapısal özellikleri üzerine etkisi belirlenmiştir.
Alumina, as a smooth, chemically inert, high-melting material and highly resistant to oxidation, corrosion, thermal and mechanical shocks, and abrasion, it is widely used in many industries such as electronics, cosmetics, health, and particularly in the ceramics industry. Today, with the development of technology and the increase of production, alumina usage areas are increasing every year. Alumina, which is an important mineral in industry because of its superior physical and technical properties, is currently produced from bauxite ore with Bayer process and it is an important problem to be able to contain impurities due to production from ore. In this study, it was aimed to convert alumina cryogel, synthesized by sol-gel method, to alumina form which has a wide usage area by calcining at 600-1300 oC at different temperatures. The characterization of the obtained products was carried out by FT-IR, BET, SEM, XRD, TGA/DTA and DSC analyzes and the physicochemical properties and phase transitions of alumina were examined and the effect of the calcination temperature on the structural properties of the final product was determined.

Sol-jel yöntemi, Alümina, Kalsinasyon, Kriyojel, Sol-gel method, Alumina, Calcination, Cryogel

Kaya, N. ve Öz, D. C. (2020). "Sol-jel yöntemiyle üretilen alüminanın fizikokimyasal ve yapısal özellikleri üzerine kalsinasyon sıcaklığının etkisi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 25(3), 1459-1478.