1987

Girgin, İrfan

Tarımsal işlemlerde başarının ölçüsü, alan ve iş prodüktivitesi olarak tanımlanabilir. İş prodüktivitesinin belirlenmesinde işletme ile ilgili değişik faktörler rol oynar. Bunlar içerisinde makinanın kullanım etkinliğinin payı ve önemi, tarımsal üretimdeki diğer girdilerin maliyetleri açısından incelendiğinde, daha büyüktür. Diğer taraftan makina kullanım etkinliği ise işletme ve parsel büyüklüğü, parsel ş ekli, parsel uzaklığı ve üretim deseninin bir fonksiyonudur. Bu çalışmada değişik toplulaştırma model çıktıları, parsel fizik sel özellikleri, tarım makinaları kullanımı ve işletme ekonomisi açısından değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmede Hollanda ICW Enstitüsünde geliştirilen "AGRAVAL" adındaki bilgisayar programının algoritmasından yararlanılarak , ülkemiz kısıt ve parametrelerine uygun gerekli değişiklikleri de içerecek şekilde yeniden yazılan "ARTOEK" adlı bilgisayar programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; arazi toplulaştırmasıyla sağlanan parsel fiziksel düzenlemesinin işletmelerde makina kullanım etkinliğini arttırdığı saptanmıştır. Ayrıca yeni düzenlemelerin yarattığı kenar kaybı konusundaki olumlu etkiler de dikkate alındığında arazi toplulaştırmasının tarım ekonomisine katkısı olduğu belirlenmiştir.
In this study, the existing parcellation plan and the new parcellation plans were evaluated in terms of machinery management, physical features of parcels and over all economy, In this evaluation a program called as "ARTOEK" was used. As a result of the investigation it was concluded that physical regulation of parcels provided by land consolidation, increased the machinery efficiency and led to net ineome in the revenues of farm managements.

Farklı arazi, Makina kullanımı, Machinery efficiency, Different land

Bölükoğlu, H ve Girgin, İ. (1987). "Farklı arazi toplulaştırma planlamalarının makina kullanım etkinliği ve işletme ekonomisi açısından değerlendirilmesi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1), 175-184.