Yılmaz, Yavuz

Bursa Uludağ Üniversitesi

The purpose of this paper is to investigate the mediating effect of job descriptions on the relationships between organizational commitment and organizational citizenship behavior in Banking Sector. Data was gathered from 162 employees of a public bank. Descriptive statistics were reported, followed by factor analysis, reliability analysis, Pearson correlation and hypotheses testing using hierarchical multiple regression. The affective commitment was found to be significantly related to organizational citizenship behavior, and affective commitment was found to be significantly associated with job descriptions. Thus, the results clearly show that job descriptions partially mediate the relationship between affective commitment and organizational citizenship behavior. Theoretical and practical implications of these findings as well as interesting avenues for future research are discussed. The paper contributes to the existing pool of knowledge on the relationships between organizational commitment, job descriptions, and organizational citizenship behavior. The mediating role in relationships between organizational commitment and organizational citizenship behavior were tested, so as to provide a wider and more comprehensive understanding of the factors that affect organizations and employees.
Bu çalışmanın amacı, bankacılık sektöründeki iş tanımlarının örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkilere aracılık etmesini araştırmaktır. Bir kamu bankasının 162 çalışanından veri toplanmıştır. Tanımlayıcı istatistikler, faktör analizi, güvenilirlik analizi, Pearson korelasyonu ve hiyerarşik çoklu regresyon kullanılarak hipotez testleri yapıldı. Duygusal bağlılık ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasında anlamlı ilişkili bulunmuştur ve duygusal bağlılık ile iş tanımları arasında önemli ölçüde ilişkili bulunmuştur. Sonuçlar iş tanımlarının duygusal bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkiye aracılık ettiğini göstermektedir. Bu bulguların teorik ve pratik sonuçları ile gelecekteki araştırmalar için ilginç yollar tartışılmıştır. Çalışma, örgütsel bağlılık, iş tanımları ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkiler hakkında mevcut bilgi havuzuna katkıda bulunmaktadır. Örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkilerde arabuluculuk rolü, kurumları ve çalışanları etkileyen faktörlerin daha geniş ve kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlamak amacıyla test edilmiştir.

Job descriptions, Organizational citizenship behavior, Organizational commitment, İş tanımları, Örgütsel vatandaşlık davranışı, Örgütsel bağlılık

Yılmaz, Y. (2020). "The role of job descriptions in the relationship between organizational citizenship behavior and organizational commitment". Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 39(1), 137-158.